Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre cutremurul dinn 1977: „În 1999, eu am pus bulină roșie pentru 100 clădiri”.

04 Mar 2022
Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre cutremurul dinn 1977: „În 1999, eu am pus bulină roșie pentru 100 clădiri”.

Seismul din 4 martie 1977 a avut efecte devastatoare: aproape 1.600 de persoane au murit, peste 11.000 de oameni au fost răniţi şi în jur de 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.

Unda de şoc s-a resimţit în aproape toată regiunea balcanică, iar în nord, până în Moscova şi Sankt Petersburg. Cutremurul a produs efecte puternice şi asupra solului, crăpături, fenomene de lichefiere a solului şi alunecări de teren.

Seismul, cu magnitudinea de 7,4, s-a produs la ora 21:22 şi a durat 55 de secunde. Epicentrul cutremurului s-a situat în Munţii Vrancei, cea mai activă zonă seismică din România, la adâncimea de 94 de kilometri. Unda de şoc s-a resimţit în aproape toată regiunea balcanică. În nord, s-a simţit până în Moscova şi Sankt Petersburg. Cutremurul a afectat, de asemenea, Bulgaria. În oraşul Sviştov, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit.

Peste 300 de blocuri, construite înainte de război, au fost distruse. Nicolae Ceaușescu s-a întors a doua zi din turneul pe care îl făcea în Africa și a dat ordin ca orașul să fie curățat în cel mult o lună.

Bilanţul victimelor şi pagubelor materiale a fost impresionant: 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, strivite sau asfixiate sub dărâmături, dintre care 1.424 în Bucureşti. Numărul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de clădiri au fost grav avariate sau distruse. În nord-estul Munteniei, sudul şi centrul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături şi fenomene de lichefiere a solului, iar pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren.

Imediat după seism, 35.000 de familii au rămas fără adăpost. Circa 760 de unităţi economice au fost afectate. Din centrul Bucureştiului au dispărut blocurile Scală, Continental – Colonadelor, Dunărea, Casata, Nestor. Multe alte clădiri s-au prăbuşit în tot oraşul. Dintre cele 33 de clădiri înalte prăbuşite atunci, 28 erau construite înainte de 1940.

Nicolae Noica: „În 1999, eu am pus bulină roșie pentru 100 clădiri”.

Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea „Marius Tucă Show”.

„Noi ne amintim de cutremur doar pe 4 martie. Marea problemă e că în România vor fi cutremure. Când? E greu de știut. Ați prins cutremurul din 1977: marea problemă a fost atunci cum ne-am comportat. Imi este teamă de acest lucru. Că vor fi clădiri care se vor prăbuși, persoane care vor muri, este normal. Problema este cum ne vom comporta”, a spus Nicolae Noica.

„În 1999, eu am pus bulină roșie pentru 100 clădiri. Le-am trecut prin Guvern. Clădiri cu mai mult de patru niveluri. În 2017 s-a făcut o societate de consolidări. Nu are importanță cine a făcut-o. Este important dacă este utilă. Noi nu putem să consolidăm toate aceste lucrări pentru că sunt necesari bani. Ar trebui aduși mai mulți antreprenori care să participe, dar nu cu licitații”, a mai spus Noica.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră