"Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus- întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Elevii beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul prevăzut la Art. I. Subvenţia se acoperă din bugetul judeţean (...)”, prevede proiectul de ordonanţă, pus în dezbatere publică pe edu.ro, până la 6 septembrie.
Reducerea de 50% la achiziţionarea abonamentului pentru transport va fi acoperită din bugetul judeţean. "Responsabilitatea asigurării costurilor de transport va fi partajată cu Consiliul Judeţean, acesta fiind cel care încheie contractele pentru transportul intrajudeţean si are posibilitatea să introducă la licitaţie şi criteriul preţ. De aceea, Consiliul Judeţean trebuie să subvenţioneze cu 50% costul abonamentului, elevul cumpărând abonamentul la jumătate de preţ. Decontarea abonamentului (deja achiziţionat la jumătate de preţ) va cădea în sarcina bugetului local", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.
Conform sursei citate, numărul actual al operatorilor de transport public cu care elevii efectuează naveta şcolară este de peste 1.200. Numărul actual de unităţi de învăţământ spre care elevii efectuează naveta şcolară este de peste 1.350.
Totalul de kilometri parcurşi zilnic de elevii navetişti este de 2.220.255. Potrivit INS, în anul 2016, mai mult de jumătate (52,5%) dintre persoanele 15-19 ani aveau domiciliul în mediul rural. Liceele si şcolile profesionale sunt situate în general în zona urbană astfel că elevii sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la ore.
Grupa de vârstă 15-19 ani este relevantă pentru prezenta exemplificare, deoarece în această categorie sunt majoritatea beneficiarilor navetei, elevii de liceu, de regulă din zone rurale, care studiază la o unitate de învăţământ liceal din afara localităţii de domiciliu. Cele mai multe persoane în segmentul de vârstă 15-19 ani se găsesc în nord-estul şi centrul ţării, zone cu nivel foarte redus al dezvoltării.
"Înainte de începerea anului şcolar, familiile îşi planifică cheltuielile cu manualele, caietele, rechizitele, îmbrăcămintea şi alte bunuri necesare întreţinerii elevului pe perioada anului. O eventuală amânare a decontării integrale a navetei, după începerea anului şcolar 2016-2017, va conduce la creşterea abandonului şcolar", se mai arată în nota de fundamentare.
Totodată, pentru a creşte atractivitatea învăţământului profesional, Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sprijinului financiar lunar acordat elevilor din învăţământul profesional. Astfel, ”bursa profesională” va creşte de la 200 lei la 250 lei lunar.
Proiectul de hotărâre prin care se propune această majorare se află în consultare publică până la 4 septembrie 2016.