La momentul incendiului din club Colectiv, gazul dominant era monoxidul de carbon, iar majoritatea pacienților prezintă semne ale intoxicației cu acest element, a explicat, luni, prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului de Urgență Floreasca, transmite Agerpres.
"Doamna profesor Ecaterina Andronescu, în fruntea unui colectiv de cercetători de la Universitatea Politehnica, au studiat care este compoziția gazului rezultat din arderea materialului de antifonare din incinta clubului respectiv", a spus Ioan Lascăr, într-o conferință de presă care a avut loc la Ambasada Franței, el subliniind că dominanta gazelor din club este monoxidul de carbon.
Potrivit medicului, gazele emanate la momentul incendiului au fost, în ordinea concentrației, acidul cianhidric, monoxidul, respectiv dioxidul de azot, acidul clorhidric, toluenul și xilenul. "Imensa majoritate a pacienților au demonstrat că erau sub influența intoxicației cu monoxid de carbon", a spus prof. dr. Ioan Lascăr.
Prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a afirmat, că în cariera sa a tratat peste 20.000 de arsuri, dar cazurile victimelor de la Colectiv sunt unice, în mare parte și din cauza combinației de gaze în incinta unde a avut loc tragedia. "Este ceva ce nu pot să înțeleg, (...) este o grea încercare la care sistemul românesc medical va face față", a adăugat Dan Enescu.
Conferința de luni a fost găzduită de ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, și i-a avut ca oaspeți pe cei doi medici francezi — Marc Chaouat și Vincent De Brouker -, care au ajuns, duminică noaptea, în București, și care vor ajuta la tratarea victimelor incendiului din club Colectiv.
Misiunea la București a celor doi a fost programată cu mai mult timp în urmă, în cadrul unui proiect de cooperare început în 2013, pentru realizarea, cu finanțare de la Banca Mondială și din fonduri structurale europene, a patru centre specializate în tratarea arsurilor grave.
Marc Chaouat, de la Spitalul St. Louis din Paris, este secretarul general al societății savante (arsuri grave). Doctorul De Broucker este șeful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille.
Acești specialiști francezi de înalt nivel vor fi la dispoziția autorităților române pentru a-și împărtăși experiența. Ei au vizitat cinci spitale bucureștene și vor stabili, în zilele următoare, o strategie de a ajuta medicii români.
"În cazul echipelor medicale e o mobilizare totală, (...) e o situație aparte; în 20 de ani de chirurgie nu am văzut o asemenea situație", a spus Marc Chaouat.
"Sunt solidar cu echipa mea pentru a oferi sprijin echipelor române", a declarat, la rândul său, Vincent De Broucker.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, prezent la conferința de luni, a declarat că situația căreia medicii trebuie să îi facă față, în urma incendiului de la club Colectiv, este "o tragedie pentru care puțini puteau fi pregătiți". "Acceptăm și apreciem orice ajutor pe care îl putem primi în aceste momente", a adăugat ministrul