Un autocar îi va transporta, de la ora 13:30, de la Brigada Rutiera a Capitalei, pe cei care vor sa mearga pe Soseaua Stirbei Voda, in locul unde si-a pierdut viata Bogdan Gigina. Tot la 19:02, directorul general al Politiei Capitalei, chestorul Marius Voicu, va transmite un mesaj prin statiile radio ale Politiei.
„Se implineste un an de cand ignoranta unor sefi a distrus vieti si ne-a aratat - pentru a cata oara? - că noi, muncitorii, nu contăm", a scris unul dintre politistii Brigazii Rutiere, pe Facebook, in mesajul in care isi invita colegii sa participe la evenimentul comemorativ. Politistul Bogdan Gigina si-a pierdut viata in timp ce conducea o motocicleta a Brigazii Rutiere Bucuresti, in seara de 20 octombrie 2015. Agentul de politie, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a lui Gabriel Oprea, atunci vicepremier si ministru al Afacerilor Interne, a pierdut controlul motocicletei, in conditiile in care ploua, si a ajuns intr-o groapa sapata pe carosabil pentru lucrari la reteaua de gaze. In acest dosar, fostul ministru Gabriel Oprea a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpa.
Vicepremierul fata-n fata cu procurorii
Pe 28 octombrie, Gabriel Oprea a fost citat la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru audieri. La iesire declara ca a respectat legea: "Am raspuns la toate intrebarile puse de procurori, eram in timpul serviciului, imi faceam datoria. Veneam de la o institutie a statului roman. Nu mai am voie sa spun mai mult decat am declarat. N-am avut nimic in plus fata de ce au avut toti ceilalti ministri de Interne. N-am avut nicio zi de concediu, am muncit de dimineata pana seara, intr-un context greu de securitate. De cate ori vom fi chemati la Parchet, vom declara. In toata activitatea mea de ministru, nu am incalcat legea".
Gigina si Colectiv au schimbat Guvernul
La doua zile de la audierea lui Oprea izbucneste incendiul in clubul Colectiv. Gabriel Oprea isi face aparitia la fata locului din motive de siguranta nationala si interes national. Doar ca tragedia nu calmeaza spiritele, din contra - scoate tinerii in strada. Potrivit unor surse, Oprea nu vrea sa renunte la scaun iar Victor Ponta isi depune mandatul de premier. Cade tot Guvernul.
Dosarul Gigina ajunge la DNA
Intrucat se contureaza fapte savarsite de un demnitar in functie, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti isi declina competenta. Tot dosarul construit de ofiterii de la Omoruri ajunge la Parchetul General, care pe 6 noiembrie il trimite la DNA. Pe 26 ianuarie, DNA sesizeaza Senatul pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
"În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației", se precizeaza in comunicatul DNA.
CITIŢI ŞI: REVOLTA unei mame: „Cel care stă cuminte pe bancheta din spate a maşinii, trăieşte frumos“
Cum si-a dat Oprea coloana oficiala
In dosarul documentat de baietii controlati de la Capitala a fost atasata dispozitia semnata de sefii lor prin care lui Gabriel Oprea i se dadea coloana oficiala. "La data de 03 iulie 2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.
Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu", se precizeaza intr-un comunicat remis de DNA pe 25 ianuarie. Potrivit unor surse, planul cadru este semnat de seful Politiei Capitalei, chestorul Mihai Voicu, adjunctul de la acea vreme, comisarul sef Roberto Ababei si seful Brigazii Rutiere, comisarul Cristian Crai.