Cu edilul Bucureştiului după gratii, prerogrativele ar urma să fie preluate de unul dintre viceprimari. Variantele sunt PNL sau PSD. Practic, se declanşează automat procedura de suspendare din funcţie a edilului.
Potrivit legii administraţiei publice locale, instanta trebuie să comunice prefectului Bucureştiului decizia de arestare, iar prefectul trebuie să constate prin ordin suspendarea mandatului. Apoi, Ordinul este comunicat Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar forul alege prin vot secret un înlocuitor dintre cei doi viceprimari ai Capitalei.
Cert este că succesorul va avea pe masă un buget generos, de 4,2 miliarde de lei, şi foarte multe proiecte aflate în derulare.
De la drumul expres spre Autostrada A1 şi Pasajul de la Ciurel, la lucrările de lărgirea ale Şoselelor Prelungirea Ghencea şi Fabrica de Glucoză, până la proiecte imprsionante cum este Academia de Tenis, sau pasajul pietonal de la Piaţa Romană, totul este în plină derulare.
În aprilie, odată cu aprobarea bugetului, au primit bani şi următoarele obiective de investiţii:
-sistemul de management al situaţiilor de urgenţă - 37 milioane lei;
- consolidarea sediului Primăriei Capitalei din bd. Regina Elisabeta sediul PMB- 77 milioane lei;
- realizarea site-ului Primăriei - 2,5 milioane lei;
- reabilitare şcoli şi grădiniţe - 50 milioane lei;
- Sala Polivalenta - 17,5 milioane lei;
- patinoarul Flamaropol - 8,4 milioane lei;
- consolidare Teatrul Evreiesc de Stat - 15 milioane lei;
- reţele cartierul Henry Coandă - 17 milioane lei;
- revizuire Planul Urbanistic General - primarul general a cerut 11 milioane lei; CGMB a tăiat 2,5 milioane lei;
- Finalizarea staţiei de epurare de la Glina - 128 milioane lei;
- s-au luat banii de la studiul de fezabilitate pentru consolidare şi restaurare Palatul Voievodal Curtea Veche.
Bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă
Cea mai mare problemă o reprezintă în acest moment RADET-ul. În luna iulie, Sorin Oprescu a atras atenţia asupra faptului că, dacă datoriile istorice ale RADET către ELCEN nu vor fi şterse în totalitate, bucureştenii riscă să rămână fără căldură pe perioada iernii.
„În fiecare an, din lunile septembrie, octombrie, încep aceleași probleme: încălzire, apă caldă. Peste 1,2 milioane de bucureșteni care locuiesc în 570 000 de apartamente, spun eu că reprezintă o problemă de interes major. Trebuie rezolvată cu rațiune și responsabilitate! Demagogia ieftină, impostura, politicianismul, nu au ce cauta în această problemă. Fac administrație fără culoare politică! În numele locuitorilor acestui oraș, vreau să trag un sever semnal de alarmă asupra RADET: RADET este în situație critică, bucureștenii au de suferit!", a declarat Sorin Oprescu, chiar la începutul conferinței de presă.
Edilul Capitalei urma să aibă o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru remedierea acestei situaţii.
În martie 2013, Guvernul a aprobat, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.
Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".Dacă memorandumul ar intra în vigoare, în următorii 2-5 ani, facturile bucureştenilor la încălzire ar putea scădea treptat.
În acest moment, potrivit unui răspuns trimis de RADET la solicitarea mariustuca.ro, datoriile pe care regia le are la ELCEN se ridică la suma 3,6 miliarde de lei. Toate acestea în condiţiile în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, valoarea penalităţilor instituite a fost de aproximativ 2,3 miliarde de lei, arată RADET.