Este un an dificil să fii un rus de mare profil: după aproape opt luni de război în Ucraina, armata rusă se zguduiește și pe picior din spate; sancțiunile continuă să strângă economia și elita țării - și cel puțin 15 oameni de afaceri și directori ruși au murit în accidente aparente sau prin sinucidere, inclusiv un număr de aliați ai lui Putin.
Victimele variază de la un director al Gazprom, o mare companie petrolieră de stat, până la directorul general al unei corporații de dezvoltare de stat. Cauzele morții variază de la neremarcabile - un accident vascular cerebral, de exemplu - până la groaznic, cum ar fi moartea prin otravă de broască râioasă în subsolul unui șaman, conform vox.com.
Combinate, numărul mare de decese, precum și importanța morților și o lungă istorie de decese suspecte în Rusia lui Putin, au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul dacă altceva decât ghinionul obișnuit este de vină.
Potrivit lui Stanislav Markus, profesor asociat la școala de afaceri de la Universitatea din Carolina de Sud și autor al cărții Proprietate, prădare și protecție: capitalismul piranha în Rusia și Ucraina, este aproape o certitudine. „Aproape sigur putem exclude explicația oficială a morților ca sinucideri sau sănătate precară”, mi-a spus Markus prin e-mail. El nu este singur; teoriile variază - și, în general, nu prezintă o mare conspirație a Kremlinului -, dar un număr de experți din Rusia văd „mai mult decât întâmplări” în decese, așa cum profesorul de la Universitatea Syracuse, Brian Taylor, care este specializat în politica rusă și este autorul cărții Codul Putinismului, mi-l spune într-un interviu.
Șirul de decese misterioase a început odată cu moartea directorului de transport al Gazprom Invest, Leonid Shulman, la sfârșitul lunii ianuarie; Un bilet de sinucidere a fost găsit lângă cadavrul său, iar moartea a fost investigată ca atare.
Un alt director al Gazprom, Alexander Tyulakov, a murit în februarie, tot prin sinucidere, la fel ca miliardarul născut în Ucraina, Mikhail Watford, care a fost găsit mort în casa sa din Regatul Unit.
Vasily Melnikov, fondatorul companiei de furnituri medicale MedStom, a fost găsit mort în martie, într-o posibilă crimă-sinucidere, împreună cu soția și cei doi copii ai săi. O altă presupusă crimă-sinucidere, cea a fostului director al Gazprombank Vladislav Avayev și a soției și a fiicei sale adolescente, a urmat în aprilie, cu doar o zi înainte ca fostul director de petrol și gaze Serghei Protosenya să fie găsit mort împreună cu familia sa într-o a treia posibilă crimă-sinucidere. incident.
Potrivit știrilor, Avayev și familia sa au fost împușcați, în timp ce Protosenya a fost găsită spânzurată, iar soția și fiica sa înjunghiate mortal.
Alte decese ulterioare, inclusiv căderi mortale multiple - pe scări, de la o fereastră, dintr-o barcă în mișcare - au provocat, de asemenea, speculații, deși nu există nicio dovadă evidentă a unui joc greșit.
Cel mai recent, Pavel Pchelnikov, un manager al filiala Digital Logistics a Căilor Ferate din Rusia, s-a sinucis la sfârșitul lunii trecute; Cu puțin timp înainte, pe 21 septembrie, un fost expert în aviație rus, Anatoly Gerashchenko, a căzut la moarte „de la mare înălțime” și a coborât mai multe etaje de scări, potrivit unui raport din Daily Beast care citează presa rusă.
Dintre morți, un număr are legături cu Gazprom și Novatek, cele mai mari două companii de gaze naturale din Rusia; alți doi au fost afiliați la Lukoil, de asemenea o mare companie energetică din Rusia.
Există motive să te îndoiești de poveștile oficiale
În mai multe cazuri, familia și prietenii morților au ridicat deja întrebări cu privire la decesele lor sau au respins concluziile oficiale de sinucidere.
Într-o declarație după moartea lui Protosenya, de exemplu, Novatek, fostul său angajator, a spus că speculațiile cu privire la moartea lui „nu au nicio legătură cu realitatea”, o aparentă referire la primele rapoarte din mass-media spaniolă care o descriu drept o crimă-sinucidere. Fiul lui Protosenya, Fedor, a mai spus pentru Daily Mail că tatăl său „nu ar putea face niciodată nimic care să le facă rău [familiei sale]. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu i-a rănit.”
Igor Volobuev, de asemenea, fost director al Gazprombank, a declarat pentru CNN că nu crede că moartea lui Avayev a fost cu adevărat o crimă-sinucidere.
„El era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Eu nu cred acest lucru. Cred că știa ceva și că prezenta un fel de risc”, a spus Volobuev.
Există ceva în aceste suspiciuni - asasinatele politice, până la urmă, nu sunt tocmai neobișnuite în Rusia. Asasinarea prin presupusa sinucidere este practic o categorie în sine: așa cum a remarcat Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, pe Twitter în septembrie, „pentru cei care țin evidența acasă, 12 „s-au aruncat de la fereastră/ s-au împușcat de 7 ori în cap” decesele oligarhilor ruși în acest an până acum” (un număr care a crescut de atunci).
În urmă cu doi ani, Alex Ward a evidențiat o tendință similară într-un alt sector al societății ruse într-o poveste pentru Vox: medicii cu coronavirus mor după ce au căzut de la ferestre înalte la începutul pandemiei. Aceste morți au fost la fel de inexplicabile, dar așa cum scria Ward la acea vreme, crima „s-ar putea să nu fie complet exclusă”.
Această ambiguitate este o temă comună în jurul morților din Rusia; deși rareori există dovezi clare, întrebările legate de moartea criticilor lui Putin se întind de aproape două decenii.
Trei experți cu care am vorbit mi-au spus că acest lucru a fost la fel și aici, deși au subliniat gradul de incertitudine în jurul morților.
„Numărul [deceselor] pare mai mare decât ar sugera șansa întâmplătoare, dar asta nu înseamnă că toate fac parte din aceeași poveste”, a spus Taylor. „Unele dintre ele ar putea fi într-adevăr sinucideri sau accidente. Unele dintre ele ar putea fi crime.”
Deci, ce sa întâmplat cu adevărat?
Răspunsul scurt este că nu știm - decesele sunt ciudate de la sine și de-a dreptul suspecte ca un grup, dar linia de trecere, dacă există una, rămâne un mister. Acestea fiind spuse, există câteva explicații posibile.
Sinucidere și accident - într-adevăr
Potrivit experților cu care am vorbit, volumul mare de decese accidentale și sinucideri de până acum este suficient pentru a însemna că este puțin probabil ca aceasta să fie adevărata explicație în fiecare caz. Nu este imposibil, totuși; uneori, o sinucidere este doar o sinucidere și un accident este doar un accident, oricât de ciudat ar fi.
Există cu siguranță factori care indică în această direcție, chiar și dincolo de constatările oficiale privind decesele. Mai exact, așa cum a subliniat Ward în mai 2020, Rusia are a treia cea mai mare rată de sinucidere din lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Datele au acum câțiva ani – ultimul set complet datează din 2016 – dar în acel an, aproximativ 122 de persoane s-au sinucis în fiecare zi în Rusia, ceea ce înseamnă peste 44.500 de decese pe an.
În plus, potrivit lui Peter Rutland, expert în Rusia și profesor de guvernare la Universitatea Wesleyan, sistemul Rusiei, și poate mai ales comunitatea sa de afaceri, se află sub o presiune substanțială din cauza războiului.
„Sunt vremuri incredibil de stresante, nu?” spuse Rutland. „Oamenii de afaceri și-au văzut șansele de a vizita Europa înghețate, activele înghețate, iahturile confiscate, valoarea acțiunilor din companiile lor.”
Acești factori, mi-a spus Rutland, ar putea provoca o serie de sinucideri.
„Dacă oamenii de afaceri au avut împrumuturi care au fost garantate cu acele active sau care necesitau un fel de venit din afaceri, care tocmai a dispărut din cauza sancțiunilor, vă puteți imagina doar că asta i-ar conduce pe oameni la sinucidere”, a spus el.
Desigur, asta nu ține cont perfect de crime-sinucideri sau de numărul de accidente mortale. Dar nu este imposibil ca cel puțin unele dintre decese să nu fie mai mult decât ceea ce par la suprafață.
Una dintre cele mai dramatice și deseori speculate explicații este că decesele sunt într-adevăr crime – efectuate la ordinul Kremlinului și al președintelui rus Vladimir Putin.
După cum Bill Browder, un vechi investitor în Rusia devenit critic la Kremlin, a declarat luna aceasta pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC), „când mor oameni din aceeași industrie în acest fel, mi se pare ceea ce aș numi o epidemie de crimă. ”
Potrivit Samantha Hawley și Flint Duxfield de la ABC, Browder „a spus podcastului ABC News Daily că nu are nicio îndoială că decesele oligarhilor ruși – în principal din sectorul petrolului și gazelor – au venit la ordinele Kremlinului”.
Conform teoriei lui Browder, așa cum a explicat-o pentru ABC, presiunea sancțiunilor a creat o criză financiară pentru Putin, iar moartea oamenilor de afaceri reprezintă o modalitate deosebit de brutală de a reînvia fluxurile de finanțare pentru conflict - în special din partea industriei de petrol și gaze din Rusia.
„Aș bănui că tipul ăsta a spus „nu”, iar apoi cea mai bună modalitate de a obține acel flux de numerar este să-l ucizi și apoi să-i pui aceeași întrebare pe înlocuitorul său”, a spus Browder pentru ABC.
Este un răspuns tentant, mai ales având în vedere istoria lungă a lui Putin de asasinare sau tentativă de asasinare a dizidenților, precum Alexei Navalny, care a fost otrăvit cu agentul nervos rus Novichok în 2020 și de atunci a fost închis în Rusia. Este, de asemenea, ceva cu care Browder este familiarizat - avocatul său, Serghei Magintsky, a murit într-o închisoare rusă în 2009, după ce a descoperit o aparență fraudă la scară largă din partea guvernului rus.
Cu toate acestea, mi-a spus Taylor, nu este cea mai probabilă explicație în acest caz.
„Este un salt mare de la a spune da, a existat o campanie de represiune împotriva opoziției interne de mult timp, și dovezi că unele persoane de profil înalt au fost vizate de stat, până la a spune că toți cei care au fost uciși în mod misterios au fost uciși fie din cauza relațiile lor de afaceri cu Putin sau criticile lor la adresa statului”, a spus Taylor.
Fiona Hill, un fost specialist în Rusia din personalul Consiliului Național de Securitate, este de acord. „Nu orice moarte inexplicabilă din Rusia este KGB-ul sau GRU-ul care lovește pe cineva”, a spus ea pentru Politico Magazine în august despre sinuciderea aparentă a lui Dan Rapoport, un critic de la Kremlin din Washington, DC, care a făcut anterior afaceri în Rusia.
Presiunile interne ale afacerilor au devenit mortale
Așa rămâne o a treia teorie, una despre care atât Taylor, cât și Rutland indică că este mult mai probabilă decât o campanie de asasinate condusă de Kremlin sau o serie de accidente și sinucideri reale.
Mai exact, recenta serie de decese în rândul elitei de afaceri a Rusiei ar putea fi chiar crime deghizate – dar crimele pot fi un produs al structurilor politice și economice încurcate ale Rusiei, care sunt recent sub presiunea războiului Rusiei în Ucraina, mai mult decât a oricărui alt tip specific, general. agendă.
Potrivit lui Taylor, decesele ar putea avea mai mult de-a face cu „afaceri umbroase, încercarea de a acoperi piste, încercarea de a elimina un concurent, încercarea de a scăpa poate de cineva care este incomod într-un moment în care există multă presiune asupra afiliaților statului. companii, în special din sectorul petrolului și gazelor, dar și din sectorul apărării.”
Markus este de acord, menționând într-un e-mail că „există clanuri influente concurente” în cadrul statului rus „care se întind în instituții de stat și firme private sau de stat”.
„Până acum, aceste clanuri i-au fost loiale lui Putin, dar această loialitate nu le-a redus apetitul de prădător”, mi-a spus Markus. „Din punctul de vedere al clanurilor, situația actuală a dus la (1) fluxuri de numerar mai scăzute disponibile pentru deturnare sau furt; și (2) mai puțină siguranță în viitorul lui Putin ca lider suprem al cleptocrației ruse. Prin urmare, clanurile s-ar putea să-și stabilească soarta și să concureze mai vicios – ceea ce ar putea implica crime în cauză – fără ca acesta să fie un efort centralizat al Kremlinului.”
Această explicație are, de asemenea, mai mult sens decât teoria conspirației condusă de Kremlin, având în vedere secțiunea transversală a clasei de afaceri a Rusiei care s-a dovedit moartă. Deși există unele legături comune - legături cu companiile energetice, de exemplu - unii experți, cum ar fi Mark Galeotti, autorul viitoarei cărți Putin's Wars: From Cechnya to Ukraine, au subliniat că acoperirea deceselor poate fi exagerată. perie lată.
„Când a devenit moartea fostului rector al unei universități tehnice sfârșitul (implicit: misterios) al unui „aliat al lui Putin”? (Toți cei care mor în [Rusia] acum sunt ridicați la rangul de oligarh sau aliat)”, a scris Galeotti pe Twitter după moartea lui Geraschenko în septembrie.
În mod semnificativ, atât Taylor, cât și Rutland subliniază că există încă o mare incertitudine în jurul morților. Cu toate acestea, în conformitate cu cea de-a treia teorie și, potrivit acestora, mai probabil, presiunea continuă asupra economiei Rusiei ar putea accelera tendința.
Violența ca mod de a face afaceri a fost „profund normalizată încă din anii 1990”, a spus Rutland. „Și așa că, pe măsură ce regimul intră în ceea ce ar putea fi chinul morții sau, cu siguranță, este sub o presiune uriașă, vă puteți imagina că va fi asta - ei bine, nu este încă o baie de sânge, dar vă puteți imagina că lupta dintre facțiuni va fi și mai mare. disperat.”
Nu există răspunsuri satisfăcătoare, cel puțin deocamdată. Istoria recentă susține ideea că astfel de decese sunt ceva de care Putin ar fi pe deplin capabil, dar îi lipsește un motiv clar care să le conecteze pe toate; după cum au observat unii observatori apropiați ai Rusiei, cultura de afaceri a Rusiei este cel puțin la fel de probabil să fie vinovată ca și un Kremlin represiv. În ambele cazuri, există o lipsă clară de dovezi – dar speculația nu face decât să sublinieze brutalitatea suprapusă a afacerilor rusești și a regimului lui Putin.