Potrivit acestuia, România a adoptat măsuri de facilitare a accesului la educație (prin eliminarea segregării, combaterea părăsirii timpurii a școlii, furnizarea de sprijin individualizat și promov unor metode de predare și învățare favorabile incluziunii), pe piața muncii, la asistența medicală (prin promovarea accesului la programele de vaccinare gratuită ce vizează copiii, grupurile și zonele cele mai defavorizate) sau la locuințe (prin eliminarea segregării teritoriale și prin asigurarea accesului la utilități publice).
„Mai sunt încă multe de făcut pentru integrarea rromilor în toate domeniile, de la educație până la locuințe și locuri de muncă. Anul trecut s-au înregistrat unele evoluții pozitive, în special în domeniul educației. În același timp, segregarea educațională a copiilor rromi persistă în unele state membre.
Comisia a trebuit să ia măsuri pentru a se asigura că legislația de combatere a discriminării este respectată", a subliniat Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
Pe ansamblul Uniunii Europene, raportul arată că statele membre au înregistrat progrese în anumite domenii, dar sunt necesare eforturi suplimentare. Astfel, ele au investit în educație ca mijloc de integrare, au utilizat mai eficient fondurile UE pentru integrarea comunităților marginalizate și au cooperat mai strâns cu societatea civilă și autoritățile locale relevante.
Conform sursei citate, statele membre s-au angajat să dezvolte, implementeze și monitorizeze strategii naționale de integrare a comunității roma.