Cei doi oficiali s-au întâlnit marţi la Bucureşti. Atât secretarul general adjunct al Comisiei Europene, cât şi ministrul român al Justiţiei au vorbit despre încetarea monitorizării României.
"Este un moment bun de a examina recomandările raportului din 2016, dar și de a obține o imagine globală cu privire la progresele obținute de la începutul Mecanismului. Așa cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, este o oportunitate de a verifica modul de funcționare al MCV și cum poate fi acesta folosit în viitor pentru a finaliza acest proces prin reformele necesare care vor asigura o direcție sustenabilă", a declarat Michou.
Raluca Prună a admis că MCV a ajutat România, dar i-a transmis oficialului european că acesta trebuie încheiat şi înlocuit cu mecanisme interne de întărire a sistemului judiciar şi combatere a corupţiei.
"Am avut o discuție deschisă cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene. Am prezentat nu doar activitățile derulate pe perioada mandatului meu, ci am făcut și un scurt bilanț al ultimilor 10 ani de MCV. Este indiscutabil faptul că Mecanismul a sprijinit eforturile autorităților române pentru dezvoltarea sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției. Pe de altă parte însă, avem o serie de mecanisme interne care au capacitatea de a continua progresele deja înregistrate cu sprijinul MCV (Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și SNA).
După 10 ani de funcționare a MCV este necesar, în opinia noastră, să găsim o strategie realistă de finalizare a mecanismului, cu garantarea sustenabilității și ireversibilității progreselor deja atinse, cu păstrarea actualei arhitecturi instituționale și a cadrului normativ în materia luptei împotriva corupției", a declarat Raluca Prună.