Oraşul Mihăileşti, Giurgiu. O localitate cu o poveste tristă, în care oamenii au fost strămutaţi din case, din biserici şi din morminte. De fiecare dată cu promisiunea că vor primi mai mult. Dar timpul a trecut şi promisiunile uitate. Iar acum, în plin slogan „Vrem spitale, nu catedrale”, preotul paroh Gabriel Sebastian Chirculeanu îşi ia inima în dinţi pentru a repara nedreptatea şi a le oferi celor 900 de familii o nouă biserică. Una frumoasă, spaţioasă şi trainică, în care oamenii să-l poată întâlni pe Dumnezeu fără să mai dea din coate.
miscareaderezistenta.ro: Părinte, vreţi să le oferiţi enoriaşilor dvs o nouă biserică. De ce?
Parintele-paroh Gabriel Sebastian Chirculeanu: Când am ajuns aici, prin 2015, nu ştiam prea multe despre biserică. Ştiam doar că dimensiunile ei erau foarte mici. Cinci metri lăţime şi vreo 20 lungime. Pridvorul e şi mai mic, are vreo 3,5 metri. Fusesem în urmă cu câţiva ani, dar după ce am ajuns la această biserică, am înţeles că înainte fusese o biserică mai mare, mai frumoasă, pe malul barajului de pe Argeş. Când a gândit proiectul cu zona barajului, lui Ceauşescu i s-a părut că biserica e în plus şi o să-l încurce şi atunci s-a hotărât să o dărîme. Şi au dărâmat biserica veche şi a trebuit să ofere un teren pe care oamenii să-şi îngroape morţii, pentru că acolo era şi cimitir. Oamenii au fost obligaţi pur şi simplu să-şi deshumeze morţii iarna şi să-i care în noul cimitir. Nu toţi au fost deshumaţi, şi mulţi au rămas în vechiul cimitir, acoperiţi de ape.
Când s-a întâmplat?
Asta se întâmpla prin anii 1987-1988. Ei, şi la sfârşit, pentru că era în proiect şi o biserică, au renunţat la idee. Dar la cererea oamenilor de atunci, au făcut-o până la urmă. Era mai mică decât promiseseră şi au făcut-o din materialele recuperate de la demolarea vechii biserici. Dimensiunile bisericii sunt mici, iar în ultimii ani, oameni vin destul de mulţi la biserică şi atunci, cel puţin la sărbătorile mari, credincioşii stau mai mult pe afară. Eu, de exemplu, dacă m-aţi pune să stau 2-3 ore la slujbă, înghesuit, în pridvorul bisericii, nu prea aş rezista. Înaintea bisericii demolate de comunişti, prin secolul XVIII , a mai fost o altă biserică, mare frumoasă, zveltă, cu două turle, care se afla lângă conacul unui boier, Mihail Xantho. Se făceau înmormântări, femeile boceau, iar boierul, probabil deranjat de zarva care se făcea, le-a propus oamenilor să demoleze biserica şi să le facă alta în alt loc, la fel. Oamenii au fost de acord, dar după demolarea bisericii, boierul nu s-a mai ţinut de cuvânt. A făcut o biserică mai mică. Se întâmpla pe la 1870.
Oamenii ăştia au avut parte numai de biserici mici...
Biserica pe care vreau să o construiesc vine ca o reparaţie a unei istorii nedrepte pentru parohia noastră. Mulţi dintre oamenii de aici au şi ei o poveste foarte tristă, pentru că au fost demolaţi în timpul comunismului şi, din cauza reorganizării administrative de la vremea respectivă, au fost mutaţi în blocurile care s-au construit. Şi erau blocuri în care se putea locui, dar nu erau terminate. Nici biserica nu a făcut rabat de la această tragedie şi a fost demolată şi mutată. Biserica, pe care o vom construi şi care va fi cu siguranţa mai mare decât cea actuală, va fi în memoria celor două puse la pământ, una de comunişti şi una de boier.
Înainte de a face demersurile pentru construirea unei noi biserici aţi semnalat celor de la Episcopie că biserica actuală e prea mică ?
Da, cunosc situaţia şi chiar ne-au ajutat la achiziţionarea terenului. Preasfinţitul, care e apropiat de preoţi, a ştiut care e situaţia exact şi pentru că au existat prea puţini oameni care au înţeles că înainte de a avea o biserică trebuie să ai şi un teren, a trebuit să cumpărăm terenul. Nu prea au fost foarte darnici ca să doneze terenul. Am dat aproape 16.000 de euro pe un teren de 1940 de metri. Chiar săptămâna aceasta o să plătim. Sunt bani pe care i-am obţinut sprijiniţi de centru eparhial.
Biserica o veţi ridica din donaţii?
Da, construcţia efectivă urmează să o facem din donaţii. Dar, când am venit eu aici, a trebuit să reabilităm biserica actuală - am luat-o efectiv de jos şi până la Sfânta Cruce. A trebuit restaurată complet. Biserica actuală va rămâne în picioare şi se va sluji în ea până când va fi construită biserica cea nouă. Pe terenul acela nu vrem să ridicăm doar biserica şi atât.
Ce altceva vreţi să mai faceţi?
Un centru social şi un afterschool. Nu ne vom opri doar la biserică.
Cine va lucra acolo? Vor fi angajaţi sau voluntari?
Cel puţin la afterschool, avem câtiva enoriaşi care sunt cadre didactice şi pot veni să facă muncă voluntară. Centrul social, care va fi destinat bătrânilor, de asemenea.
Ce capacitate vor avea ?
Centru social va avea 50-60 de locuri, iar la afterschool ne-am gândit undeva la 20-25 de locuri.
Când aţi vrea să fie gata?
Ne-am propus, şi cu ajutorul lui Dumnezeu, vrem ca biserica să fie gata în 5 ani, si după terminarea ei, să începem şi celelalte construcţii. Asta înseamnă, cu totul, undeva spre 7-8 ani. Cam asta e perioada de timp pe care am luat-o în calcul. Cu plus sau minus. Repet, ţine doar de bunul D-zeu şi de câţi oameni vor să ne sprijine. Poate ne vor sprijini şi o parte dintre autorităţi.
Cu cine aţi discutat?
Am discutat şi am găsit înţelegere la Consiliul Local, doar că nu are forţa financiară necesară pentru a ridica o biserică. Primarul şi consilierii au fost în regulă, nu am avut niciodată probleme. Atunci când se ridică o biserică e complicat să pui doar în cârca unei singure instituţii. O să mai facem demersuri şi către Secretariatul de Stat pentru Culte şi sperăm să ne ajute şi acolo.Vor fi câteva demersuri pe care le vom face.
La ce alte instituţii veţi mai bate la uşă?
Cred că ne cam oprim. În afară de Consiliul Local şi Secretariatul de stat pentru culte... cam astea sunt instituţiile pe care le putem aborda. Bine, ar mai fi Consiliul Judeţean Giurgiu, dar ... cred că va veni o vreme când vom face şi acolo. E în funcţie de cum o să ne descurcăm. Eu am mare speranţă, să ştiţi, nu mă sperii. În momentul ăsta nu am nici un ban, am doar banii de teren pe care o să-i dau mâine domnului de la care am cumpărat. La mine, totul se întâmplă aşa, extrem de repede. Am fost preot în altă parohie, unde am stat aproape 9 ani.
De unde aţi venit?
Din Mogoşeşti, tot judeţul Giurgiu. Am slujit la o biserică ridicată în 1825, o biserică foarte frumoasă. Arăta rău când am primit parohia, băgai pumnul prin zid, dar am restaurat-o. Când am făcut acoperişul şi am dat jos Sfânta Cruce şi turla veche, îmi spuneau consilierii: Părinte, dar noi nu avem niciun ban. Iar eu le-am spus: O să avem. Asta se întâmpla în septembrie, iar până la sfârşitul anului a fost gata acoperişul. Acum lucrurile sunt mai complicate, dar harul lui Dumnezeu e acelaşi.
De câţi bani aţi avea nevoie, estimativ, pentru ridicarea bisericii, cu totul, inclusiv pictura?
25 miliarde de lei vechi (2,5 milioane lei), cu totul. Va fi făcută din cărămidă plină, cum se făceau bisericile înainte. Pentru că există şi o dimensiune teologică. Cele trei elemente- apă, foc şi pământ- se regăsesc în cărămidă. Trebuie făcută ca să rămână. 500 de ani ea va fi în picioare, cu siguranţă.
Cât de mare va fi, comparativ cu biserica actuală?
Va avea 24 metri lungime şi vreo 10 metri lăţime. Înălţimea va fi undeva spre 23 de metri şi va avea o singură turlă. Vom face şi o clopotniţă. În acest moment, noi avem un proiect realizat de un mare arhitect, Nicolae Vlădescu, care a murit acum câţiva ani. El a desenat o biserică foarte frumoasă, în stil brâncovenesc, dar şi românesc. Ţinem foarte mult la acest proiect pentru că este foarte bine dimensionat. Lungimea, lăţimea şi înălţimea sunt toate într-o armonie exemplară. Îmi place foarte mult acest proiect şi va fi o biserică extraordinar de frumoasă.
Cine va construi biserica?
Am găsit nişte meşteri foarte credincioşi , care fac biserici cum se făceau înainte. Bisericile vechi de aceea au şi rezistat, chiar dacă nu se lucra cu materialele pe care le avem noi acum. Ele sunt şi acum în picioare pentru că meşterii care le-au făcut au avut foarte multă credinţă. Am găsit o echipă de meşteri care a construit peste 100 de biserici. Sunt din Moldova, Neamţ. Foarte credincioşi şi foarte respectoşi. Îşi fac pravilă de rugăciune înainte să înceapă lucrul. Adică, sunt nişte lucruri pe care nu prea le mai găseşti într-o lume în care propune o imagine extrem de secularizată a societăţii. În plin slogan „Vrem spitale, nu catedrale”, noi vrem să construim o biserică.
Când vor începe lucrările?
Cred că undeva pe la începutul toamnei. Avem de făcut căteva modificări pe proiect pentru ca să putem lua autorizaţia de construcţie. Noi până acum nu am avut terenul. După ce luăm terenul, luăm toate avizele şi autorizaţia de construcţie. Cred că undeva la începutul lunii septembrie pornim lucrările. Sperăm până la sfârşitul anului să turnăm fundaţia.
Ce hram va avea noua biserică?
Biserica nouă se va numi Biserica Sf.Arhangheli Mihail şi Gavril, pentru că vechea biserică, cea demolată, avea acest hram, şi noi i-am mai adăugat un hram. I-am propus Episcopului şi a acceptat - Acoperământul Maicii Domnului. Deci, se va numi Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului
Piatra de temelie a noii biserici va fi pusă duminică, 21 mai
În acest weekend, în Parohia Mihăileşti 1 vor avea loc mai multe manifestări legate de hram. Sâmbăta, începând la 18.30 se va face o procesiune cu moaştele Sf. Ioan Rusu, pe strada Industriei, dar şi cu părticele din lemnul Sfintei Cruci. Vor mai fi aduse moaştele Sf. Nicolae, Sf. Mina. Ele vor fi aşezate într-un baldachin special amenajat pentru ca oamenii să se poată închina. Se va face slujba Vecerniei, după care Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. A doua zi, chiar în ziua Hramului, pe 21 mai, imediat după ce se va încheia Sf. Liturghie, va avea loc slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică, urmată de o agapă pentru 400 de persoane. E o slujbă specială la care va veni Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului.”Preasfinţia sa are un mare aport pentru că a înţeles necesitatea ridicării unei noi biserici şi a sprijinit achiziţionarea terenului”, spune preotul paroh Chirculeanu.
Foto 1: Bisericuţa din Mihăileşti
Foto 2: Preotul paroh Gabriel Chirculeanu (stg) şi parintele Ion Târdea
Sursa foto: ziarullumina.ro
Cei care doresc sprijinirea construirii noii biserici de la Mihăileşti Giurgiu pot face donaţii. Cont în lei: RO 18RNCB0148009660960002, deschis la BCR Mihăileşti
Titular de cont: Parohia Mihăileşti 1.