Reprezentanții ISU spun că au descoperit mai multe nereguli, urmând că acestea să fie cuantificate într-un raport. Reprezentanții Metrorex spun însă că ar există niște avize de la ISU, dar acestea sunt în reevaluare și nu au dorit să ofere mai multe informații. "Stațiile de metrou construite înainte de 1989 nu au aviz/autorizație de la noi deoarece nu există această obligativitate înainte de 1992. Despre cele noi nu știu. Asta nu înseamnă însă că nu respectă regulile privind siguranță la incendiu. Ele au fost proiectate ținându-se cont de aceste norme, doar că nu există avizele și autorizațiile. ISU trebuie să stabilească neregulile și măsurile care trebuie luate, toate acestea urmând să fie trecute într-o notă de control. De exemplu, s-a contatat că ușile de la stațiile de metrou nu sunt deschise așa cum trebuie, o parte fiind blocate", a declarat Marin Adrian, purtătorul de cuvânt al ISU București, pentru HotNews.ro.
"A fost înștiințată conducerea Metrorex să se prezinte până în data de 21.12.2015 la sediul instituției noastre în vederea clarificării aspectelor ce țin de siguranță călătorilor cu luarea măsurilor ce se impun din punct de vedere legal", se mai arată în răspunsul ISU București. Rugați să lămurească situația, oficialii Metrorex dau răspunsuri evazive.
"Avizele Inspectoratului pentru Situații de Urgență se eliberează pentru proiectele întocmite de SC METROUL SĂ, care a proiectat stațiile și instalațiile aferente (ventilație, sesizare incendii, stingere incendii cu apa pulverizată, etc). Avizele au fost eliberate etapizat de specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUB-If), în conformitate cu legislația în domeniu. în prezent, acestea sunt în curs de reevaluare, în conformitate cu legislația în vigoare, și urmează să fie efectuate expertize tehnice care vor fi avizate de specialiști ISUB-If.Va asigurăm că, pentru conducerea SC Metrorex SĂ, aspectele legate de siguranță și confortul publicului călător reprezintă cea mai importantă preocupare", se arată în răspunsul Metrorex oferit celor de la Hotnews.
Tragedia din clubul Colectiv a redeschis, ca de fiecare dată atunci când se întâmplă ceva, „Cutia Pandorei“ în ceea ce priveşte autorizaţia de incendiu pentru funcţionarea unei clădiri. După ce în clubul „Colectiv“ oamenii au ars de vii, descoperindu-se că cei trei patroni nu aveau autorizaţie de incendiu eliberată de ISU, iată că aveam să aflăm, chiar de al prim-ministrul interimar Cîmpeanu că doar un mic procent dintre şcoli au astfel de autorizaţii. Şi, totuşi, funcţionează....Se pare că, de aceeaşi manieră funcţionează şi unele spitale, stadioane, ministere.
CLUBURILE LUATE LA PURICAT
Autorităţile au început ample controale la toate cele 60 de cluburi, baruri şi puburi din Bucureşti şi alte judeţe, care au şi program de noapte. Cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă verifică firmele care lucrează cu obiecte pirotehnice, iar cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorilor şi cu jandarmii vor verifica dacă se respectă normele de Prevenire şi Stingere a Incendiilor, dacă există suficiente extintoare şi căi de acces.
NICI ŞCOLILE?
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă la Guvern, din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor. "Din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (...), cu privire la protecție contra incendiilor", a spus Cîmpeanu, care este și ministru al Educației.
Marţi, fostul ministru de Interne Vasile Blaga spunea că trebuie verificate toate instituţiile statului, jumătate dintre şcoli neavând aceste autorizaţii de securitate la incendii. "Dacă mergem şi verificăm toate instituţiile statului jumătate dintre şcoli funcţionează ilegal din acest punct de vedere (al securităţii contra incendiilor n.r). Ştiu precis că la un moment dat nici Sala Palatului nu îndeplinea astfel de condiţii acolo. Ar trebui să respectăm cu toţii legea, iar aprobările să fie date în cunoştinţă de cauză. Chiar dacă sunt pe proprie răspundere, trebuie să fie verificate ulterior", a spus atunci Blaga.
Tot în conferinţa de la Guvern, secretarul de stat Raed Arafat a spus că sunt în desfășurare controalele în cluburi și a atras atenția că acestea trebuie să își numere clar clienții. "Dacă prindem un club sau o discotecă care depășeste cifrele prevăzute prin autorizație, o închidem pe 60 de zile și o să amendăm între 30 și 100.000 de lei, așa cum prevede legea. (...) Vor fi controale și astăzi, și mâine, și poimâine, continuu", a explicat Arafat.
NICI SPITALELE?
La rândul său, întrebat câte spitale sunt fără autorizaţie de la pompieri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a răspuns că sunt în evaluare și săptămâna viitoare va fi făcut public acest bilanț.
NICI STADIOANELE?
Finanțatorul echipei de fotbal Steaua București, Gigi Becali, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, după ce meciul cu FC Botoșani nu s-a putut organiza în Capitală din cauza problemelor de securitate de la Arena Națională, că doar două stadioane din țară au aviz de la ISU pentru securitate la incendiu, Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca și Municipal din Drobeta-Turnu Severin.
"ISU a spus că Arena Națională nu are autorizație în caz de incendiu, autorizație pe care trebuie să o obțină Primăria Capitalei. Iar Jandarmeria ne-a spus că nu își asumă răspunderea pentru organizarea meciului cu Botoșani, deci nu ne lasă pentru că Primăria nu a luat aprobare. Doar două stadioane din România, din ce știu eu, cel de la Cluj și cel de la Severin, au aprobările pentru incendiu. Și poate și ŤMilițiať (n.r. - Stadionul Dinamo) o avea, pentru că sunt ŤMilițiať, dar nu știu", a spus Gigi Becali, citat de RTV.