Memoria lui Blaga, poetul luminii, pângărită cu inscripţii triviale

09 Mai 2017
Memoria lui Blaga, poetul luminii, pângărită cu inscripţii triviale

Autori necunoscuți au scris cuvinte triviale pe partea din spate a soclului monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm. "L-au pictat pe jos pe acolo cu tot felul de ... Au profitat de faptul că au dispărut niște plăcuțe ... Au scris acolo. Poate o fi poezie adevărată și noi nu știm", a declarat marţi Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, prezent Lancrăm cu prilejul decernării Premiului Național pentru Poezie "Lucian Blaga".

Vandalizarea monumentul lui Lucian Blaga a fost adusă la cunoştinţa publicului chiar în ziua în care se aniversează 122 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. "Filosoful iubirii, poetul luminii" s-a născut la Lancrăm, la  9 mai 1895. A fost diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător.

A murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în 'Luntrea lui Caron', alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii. Monumentul lui Lucian Blaga este opera sculptorului Romulus Ladea, conform agerpres.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră