Un test de echilibru în stil flamingo ar trebui introdus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă, deoarece ar putea fi un indicator cheie al cât veți trăi, spun cercetătorii.
Incapacitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde la mijlocul vieții sau mai târziu este legată de o aproape dublare a riscului de deces din orice cauză în următorii 10 ani, a sugerat un studiu. O cincime dintre cei studiați au picat testul.
Spre deosebire de fitness aerobică, forță musculară și flexibilitate, echilibrul tinde să fie relativ bine păstrat până în a șasea decadă de viață, când începe să scadă relativ rapid, notează cercetătorii din studiul publicat online în British Journal of Sports Medicine.
Cercetătorii au concluzionat că testul de echilibru de 10 secunde „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la echilibrul static” și că testul „adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și în vârstă”.
Cu toate acestea, evaluarea echilibrului nu este inclusă în mod obișnuit în controalele de sănătate ale bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie și mai în vârstă, posibil pentru că nu există un test standardizat, cu lipsa datelor concrete care să le lege de rezultatele clinice, altele decât căderile, au spus ei.
Ei au analizat statisticile într-un studiu de aproape 30 de ani de exerciții în Brazilia, care a comparat starea fizică și factorii de risc cardiovascular convenționali, cu sănătatea proastă și decesul.
Ca parte a controlului, participanților li s-a cerut să stea pe un picior timp de 10 secunde fără sprijin suplimentar.
Li s-a cerut să așeze partea din față a piciorului liber pe spatele piciorului inferior opus, ținând în același timp brațele pe lateral și privirea ațintită drept înainte. Au fost permise până la trei încercări pe fiecare picior.
Aproximativ unul din cinci (20,5%) dintre cei 1.702 de participanți cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani a picat testul. Incapacitatea de a face acest lucru a crescut odată cu vârsta, dublandu-se mai mult sau mai puțin la intervale de cinci ani ulterioare, începând cu vârsta de 51-55 de ani.
Proporțiile celor care au eșuat au fost: aproape 5 la sută dintre cei 51-55 de ani; 8% dintre persoanele cu vârsta între 56-60 de ani; puțin mai puțin de 18% dintre persoanele cu vârsta între 61 și 65 de ani; și puțin mai puțin de 37% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 66 și 70 de ani.
Mai mult de jumătate (aproximativ 54 la sută) dintre cei cu vârste cuprinse între 71 și 75 de ani nu au reușit să finalizeze testul, ceea ce îi face să eșueze de 11 ori mai mult decât cei cu 20 de ani mai tineri.
Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de șapte ani, 123 de persoane au murit din cauze precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și complicațiile Covid-19.
Proporția deceselor în rândul celor care au picat testul a fost semnificativ mai mare: 17,5 la sută, comparativ cu 4,5 la sută.
Cei care nu au reușit testul aveau o sănătate mai proastă în general: o proporție mai mare erau obezi și/sau aveau boli de inimă, hipertensiune arterială și profiluri nesănătoase de grăsime din sânge. Diabetul de tip 2 a fost de trei ori mai frecvent.
După ce am luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de bază, incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc crescut de deces din orice cauză în următorul deceniu cu 84%.
Cercetătorii subliniază că, ca studiu observațional, nu poate stabili cauza. Deoarece participanții erau toți brazilieni albi, concluziile ar putea să nu fie aplicabile mai pe scară largă altor etnii și națiuni, au spus ei.
Sursa: The National