Franța se pregătește pentru întreruperi masive de curent. Zonele rurale cele mai afectate

06 Dec 2021
Franța se pregătește pentru întreruperi masive de curent. Zonele rurale cele mai afectate

Guvernul francez pune în aplicare un plan pentru a face față crizei energetice care se profilează, în condițiile în care temerile de întreruperi ale energiei electrice cresc. O directivă va fi trimisă șefilor poliției regionale pentru a anticipa întreruperile de curent programate, care ar putea afecta 60% din populație în cel mai rău scenariu, anunță lemonde.fr și france24.fr

În acest moment, jumătate dintre reactoarele țării sunt închise din cauza întreținerii continue sau întârziate sau a problemelor de coroziune. Noua generație de centrale electrice nu a fost încă construită.

În ultimele săptămâni, guvernul a lansat o campanie publicitară majoră prin care încurajează cetățenii și companiile franceze să reducă consumul de energie și să reducă practicile risipitoare.

Aceasta înseamnă reducerea încălzirii la 19°C maxim, oprirea aparatelor nefolosite, iar pentru companii, oprirea luminii inutile sau a reclamelor pe timp de noapte.

Marți, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a declarat Consiliului de Miniștri că planul de economisire a energiei „dă deja roade”, constatând o reducere de cinci procente a consumului de energie în ansamblu.

Temperaturile mai blânde au contribuit, a spus el, indicând că, pe măsură ce iarna a progresat, cerințele de energie electrică pentru încălzire vor crește în mod evident.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne, care ține săptămânal întâlniri de criză pe tema energiei, a declarat că va trimite o directivă prefecților din întreaga țară săptămâna aceasta pentru a se pregăti pentru eventualele întreruperi de electricitate planificate pentru a evita o întrerupere majoră.

Una dintre preocupările cheie este întrebarea cum să mențină accesul telefonic la numerele de urgență, o problemă pe care guvernul recunoaște că nu a rezolvat-o încă.

În plus, șefilor de poliție li se va cere să consolideze patrulele în absența luminilor stradale în spațiile publice și să se ocupe de un plan de urgență pentru transportul public, în special în cazul trenurilor electrice.

"Nimic nu este exclus, nimic nu este confirmat. Dar este responsabilitatea noastră și ne pregătim", a spus Véran, insistând că intenția guvernului nu este să sperie populația.

El a adăugat că implementarea unui plan de urgență va depinde în mare măsură de cât de scăzute vor fi temperaturile în timpul iernii.

Franța se întoarce la cărbune

În cel mai rău caz, riscul de reduceri ar afecta 60% din populație, dar nu ar afecta niciodată o regiune sau un departament întreag.

Planul ar exclude infrastructura critică precum spitalele, secțiile de poliție sau stațiile de pompieri.

Un sistem online numit Ecowatt a fost deja înființat pentru a informa cetățenii cu privire la viitoarele reduceri și pentru a-i ajuta să-și reducă consumul.

Aproximativ 10.000 de gospodării s-au abonat la aplicație, care trimite alerte în cazul unei probleme.

În Franța, imaginea familiilor care folosesc lumânări pe timp de noapte este mai normal asociată cu rapoartele din Ucraina, unde milioane de civili au fost cufundați în întuneric și frig. O țară este în război, iar cealaltă în pace, dar cei din cercurile puterii se îngrijorează că și francezii vor trebui să recurgă la lumânări în această iarnă.

Cabinetul premierului de la Matignon trebuie să se fi întrebat de momentul potrivit pentru a pregăti publicul larg pentru scenariul întreruperilor de curent țintite și temporare. Apoi, la mijlocul lunii noiembrie, managerul rețelei de energie electrică RTE a avertizat că riscul de penurie în ianuarie 2023 era mare din cauza întreținerii prelungite a reactoarelor nucleare.

Drept urmare, guvernul a dezvăluit acum detaliile planului pe care doar l-a conturat la sfârșitul lunii august. Într-o scenă care amintește de zilele pandemiei, joi, 1 decembrie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a revenit la stilul de comunicare de criză, care constă în pregătirea publicului pentru ce este mai rău, repetând că ceea ce este mai rău poate fi evitat.

„Nu îi anunțăm pe francezi că vor fi întreruperi de curent”, a spus el la postul de televiziune francez BFM-TV. Dar, dacă este necesar, 60% din populație poate fi supusă „descărcării rotative” pentru maximum două ore în zilele lucrătoare în perioadele de vârf de consum, între orele 8 și 13, sau între 18 și 20.

Toată lumea se poate înregistra pe site-ul Ecowatt, care indică „vremea electrică” a țării cu lumini verzi, portocalii sau roșii. Cu o zi înainte, la ora 17, gospodăriile afectate vor fi alertate dacă locuința lor va fi supusă deconectarii. O întrerupere a curentului va afecta până la 4 milioane de oameni simultan, în diferite părți ale Franței.

Zonele rurale din Franța vor fi cel mai grav afectate dacă țara își va continua planurile de a întrerupe curentul pentru a economisi electricitatea în această iarnă, iar notificarea planificată nu este suficient de lungă, a spus un primar rural proeminent.

Michel Fournier, președintele Association des maires ruraux de France a declarat pentru FranceInfo: „Știm foarte bine că zonele rurale vor fi cele mai afectate. Locurile prioritare se găsesc întotdeauna în orașe. Nu cred că vor exista întreruperi de curent la Paris.”

Guvernul a publicat săptămâna aceasta mai multe detalii despre posibilele întreruperi de curent în această iarnă.

Planurile posibile includ:

-         Limitarea întreruperilor de curent la două ore

-         Reduceri masive de consum în toată țara

-         Nicio gospodărie să nu fie afectată de două ori la rând

-         Anunțul se va face cu cel puțin o zi înainte

-         Nu se va întrerupe curentul într-un întreg departament în același timp

-         Menținerea reducerilor la orele 08:00 și 13:00 și 18:00 și 20:00

Niciun departament nu va fi afectat în întregime, a adăugat acesta. Întreruperile de curent vor afecta anumite zone și acestea se vor schimba ziua  următoare, decât ca o întrerupere generală, a spus guvernul.

Guvernul a spus că aproximativ 40% din populație și clădiri nu vor fi afectate, deoarece acestea sunt considerate prioritare. Acestea includ spitalele, secțiile de jandarmerie sau de poliție sau persoanele care se bazează pe energie electrică pentru echipamente medicale.

Dar dl Fournier a spus că sistemul de comunicare a unei întreruperi de curent nu va fi eficient în zonele rurale.

În cazul în care sunt necesare întreruperi de curent, un semnal roșu EcoWatt va fi emis cu trei zile înainte, permițând departamentelor să știe dacă vor fi afectați cât mai curând posibil. Acest lucru va declanșa actualizări online, pe care publicul le poate consulta.

Anunțul specific privind întreruperile de curent la adrese individuale va putea fi căutat pe site-urile administratorilor de rețele de energie electrică Enedis și RTE până la ora 17:00 cu o seară înainte. 

„Ideea este ca nimeni să nu fie surprins”, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Dar dl Fournier a spus: „Trebuie să luați în considerare riscul unei tăieturi și să priviți lucrurile la nivel local. Problema nu este întreruperea în sine... adevărata problemă este comunicarea.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră