Primarul suspendat al sectorului 5 Marian Vanghelie va fi eliberat din arestul preventiv şi judecat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, au decis magistraţii instanţei supreme.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis contestaţia lui Vanghelie la măsura prelungirii arestului preventiv şi au înlocuit-o pe aceasta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 de zile.
Decizia instanţei supreme este definitivă.
Instanţa a decis trimiterea cauzei la Tribunalul Bucureşti.
Primarul suspendat al sectorului 5 a fost trimis în judecată, marţi, de DNA, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.
"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticorupţie.
Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.