Marele pericol din zona Mării Negre. În septembrie, Rusia va exersa folosirea bombei atomice

01 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Marele pericol din zona Mării Negre. În septembrie, Rusia va exersa folosirea bombei atomice

Fondatorul Clubului Militar Român de reflecție Euro-Atlantică, colonelul în rezervă Ion Petrescu, avertizează despre "marele pericol" din zona Mării Negre.

"Marele pericol este în zona Mării Negre, deoarece 25.000 de militari au venit în Ungaria, Bulgaria, România, ceea ce arată că aici ne pregătim pentru lucruri fierbinți. La toamnă, în septembrie, 100.000 de militari ruși se vor antrena în dreptul țărilor baltice și, pentru prima dată, vor exersa folosirea bombei atomice la nivel tactic. Situația este extrem de tensionată, deoarece Marea Neagră este dominată de forțele navale rusești concentrate la portavionul terestru Crimeea", a explicat Ion Petrescu,în cadrul forumului 'Defence and Dialougue in Eastern Europe, conform agerpres.ro.

Aproape 13.000 de militari din Rusia şi Belarus vor participa, în septembrie, la exerciţiile comune Zapad-2017, în contextul în care Moscova a denunţat manevrele militare organizate de NATO în Europa de Est, conform agenţiei Tass, citată de mediafax.ro.

"Până la 12.700 de militari urmează să participe la exerciţii. Aproximativ 10.200 de militari vor participa pe teritoriul ţării noastre, respectiv 7.200 de membri ai armatei belaruse şi 3.000 de militari ruşi", a anunţat lAndrei Ravkov, ministrul Apărării din Belarus.

În exerciţiile Zapad-2017, programate pentru luna septembrie, vor fi testate 680 de sisteme de artilerie. Se așteaptă să fie cea mai mare expunere a puterii militare rusești de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, se arată într-o analiză a Fundaţiei JamesTown.

Exerciţiul a stârnit îngrijorare printre membrii NATO, pe fondul relatărilor că Ministerul rus al Apărării intenționează să utilizeze pentru exerciţiu peste 4.000 de trenuri pentru distribuirea forțelor militare în Belarus.

În plus, pe lângă anxietatea din țările vecine cu privire la natura potențial agresivă a exercițiului, amploarea mișcărilor de trupe indică o dimensiune a forţelor militare peste cifra de 13.000 raportată oficial, ceea ce a dus la speculații că forțele ruse ar putea rămâne pe teritoriul Belarusului după Zapad 2017.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră