Locuitorii unui complex de apartamente care se află pe un teren istoric vizavi de Turnul Londrei doresc ca regele Charles al Marii Britanii să-l răscumpere, susținând că actualul său proprietar, China, îl va transforma într-un centru pentru activități diplomatice umbre, conform CNN.
Monarhia britanică a vândut Royal Mint Court, un teren de 5,4 acri care a fost cândva gazda instalației care producea monedele Marii Britanii, unei companii imobiliare în 2010. Beijingul a cumpărat site-ul în 2018 și acum intenționează să investească câteva sute de milioane de dolari. transformându-l în noua sa ambasadă în Regatul Unit.
Consiliul local, Tower Hamlets, urmează să decidă joi cu privire la propunerile pentru amplasamentul, care constă în mare parte din birouri dezafectate și o clădire grandioasă, din secolul al XIX-lea, construită pentru Monetăria Regală. Dacă planurile – întocmite de arhitectul David Chipperfield – vor fi aprobate, situl va deveni una dintre cele mai mari misiuni diplomatice ale Chinei din lume, dotată cu cazare pentru sute de angajați, un schimb cultural și un centru de afaceri.
Dar Royal Mint Court conține ceva de o anomalie istorică. Când încă mai deținea terenul în urmă cu aproximativ 30 de ani, Crown Estate, care gestionează interesele de proprietate neprivată ale monarhiei britanice, a construit un set de apartamente mici pe o parte a amplasamentului, ca parte a unei scheme guvernamentale de a oferi locuințe pentru „ lucrători cheie” cum ar fi ofițerii de poliție și asistentele medicale. Regina Elisabeta a II-a a fost fotografiată deschizând moșia în 1989.
Proprietarii noilor apartamente au primit un contract de închiriere de 126 de ani asupra terenului – o practică comună în dreptul proprietății britanice, în care rezidenții dețin cărămizile și mortarul proprietății lor, dar o altă entitate, un proprietar liber, deține terenul pe care este construită.
Astfel de contracte de închiriere conțin adesea clauze care restricționează anumite activități în clădiri. Un contract de închiriere pentru un apartament de la Royal Mint Court, văzut de CNN, include clauze care oferă proprietarului liber sau proprietarului dreptul de a intra în proprietatea proprietarului în anumite circumstanțe. De asemenea, le oferă competențe de a interzice rezidenților să atârne obiecte, cum ar fi steaguri sau semne, din exteriorul caselor lor.
Deținătorilor de locați li se spune, de asemenea, că nu se pot comporta într-o manieră considerată a cauza o „pacoste” proprietarului sau să facă ceva despre care proprietarul percepe că ar putea incita la ura rasială.
Asociația rezidenților din curtea monetăriei regale, care reprezintă aproximativ 300 de oameni care locuiesc în clădiri, declară că se tem de modul în care China ar interpreta și implementa astfel de reguli odată ce ambasada sa este construită alături. China a fost acuzată că își folosește avanposturile diplomatice, asociațiile comunitare afiliate vag, de fapt, ca secții de poliție de peste mări pentru a monitoriza cetățenii chinezi din străinătate și a-i constrânge să se întoarcă acasă. Parlamentarii britanici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele referitoare la trei astfel de locații în Marea Britanie.
„Mă tem că va avea loc un incident diplomatic, deoarece puterile de care dispune guvernul chinez sunt extinse și excesive”, a scris David Lake, președintele grupului de rezidenți, într-o scrisoare către Regele Charles, văzută de CNN.
Un astfel de incident a avut loc în Marea Britanie în octombrie, când consulul general al Chinei la Manchester a recunoscut că a dărâmat pancarte cu protestatarii din Hong Kong în afara consulatului de acolo. Unul dintre protestatarii pro-democrație, care a apărut cu bannere cu imagini satirice ale liderului chinez Xi Jinping, a fost târât pe terenul clădirii și bătut, în evenimente surprinse de camerele de filmat.
Poliția din Manchester investighează în prezent episodul. Consulul general Zheng Xiyuan a spus că a acționat pentru că a găsit afișele protestatarului ofensatoare pentru patria sa.
La scurt timp după incident, oficialii chinezi au anulat brusc o întâlnire planificată cu rezidenții Curții Monetăriei Regale, fără a oferi un motiv, potrivit localnicilor care plănuiau să participe.
Un rezident, Mark Nygate, care locuiește în apartamentul său de pe terenul Royal Mint Court timp de 23 de ani și servește ca trezorier al grupului de rezidenți, a declarat pentru CNN că el și alții au plănuit să abordeze incidentul de la Manchester la acea întâlnire.
„Ne-a intensificat temerile”, a spus el. „Acesta este un loc minunat de locuit chiar în centrul Londrei, dar ne întrebăm cum se vor schimba viețile noastre odată ce China se va muta”, a spus Nygate.
„De exemplu, am o parcelă [grădină comună] care are vedere la drumul de intrare din spate în ambasadă. Când voi fi acolo la grădinărit, China își va face griji că îi spionez? el a spus.
Rezidenții doresc ca China și Marea Britanie să convină asupra unui acord pentru a transfera proprietatea asupra părții din proprietatea liberă care se referă la clădirile lor. „Considerăm că este greșit ca guvernul chinez, ca superputere globală, să aibă asupra noastră aceleași drepturi pe care le avea Regina Elisabeta atunci când a acceptat contractele de închiriere”, a scris Lake, reprezentantul rezidenților, în scrisoarea sa către Regele Charles.
Un ONG spaniol, Safeguard Defenders, a susținut că China conduce o rețea extinsă de secții de poliție secrete de peste mări în întreaga lume. China nu a negat că operează ceea ce numește „stații de service de peste mări”, dar afirmă că astfel de centre nu sunt rețele de poliție extrateritoriale, ci mai degrabă organizații menite să ajute chinezii expatriați cu documente, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere.
Guvernul britanic a promis că va acționa pe baza rapoartelor. Ministrul Securității, Tom Tugendhat, a declarat Camerei Comunelor pe 1 noiembrie: „Rapoartele secțiilor de poliție nedeclarate din Regatul Unit sunt, desigur, extrem de îngrijorătoare și vor fi luate foarte în serios. Orice țară străină care operează pe teritoriul Regatului Unit trebuie să respecte legislația britanică.”
El a adăugat: „Protecția oamenilor din Regatul Unit este de cea mai mare importanță. Orice încercare de a repatria o persoană nu va fi tolerată.”
În scrisoarea către rege, locuitorii spun că situația lor unică ar putea avea consecințe mai ample – evidențiind capcanele legilor de proprietate, adesea complexe și arhaice ale Angliei, cândva aflate în mâinile puterilor străine.
„Situația s-ar putea deteriora și mai mult și ar putea duce la prejudicii supușilor tăi britanici loiali și democrației din Regatul Unit”, a scris Lake în scrisoarea sa. „Facem apel la Majestatea Voastră să facă tot ce vă stă în putință pentru a ne oferi protecție în acest moment dificil”, a spus Lake, un inginer pensionar care a trăit în dezvoltare din 1990.