LEMN VECHI ȘI NOU: TÂRG ANUAL DE MOBILIER DIN LEMN RECONDIȚIONAT

15 Mar 2023
LEMN VECHI ȘI NOU: TÂRG ANUAL DE MOBILIER DIN LEMN RECONDIȚIONAT

Două bogății binecunoscute are Slănic Moldova: apele minerale și pădurile. Dacă apele minerale susură inepuizabil încă de la facerea lumii, în schimb, pădurile, mai ales de 30 de ani ăncoace, de când se taie în devălmășie, încep să se epuizeze. Vremea versurilor (”de rupi din codru o rămurea/ce-i pasă codrului de ea?”) a trecut, azi, și codrului și oamenilor încep să le pese de fiecare ”ramură” irosită. 

În acest context, pe data de 21 martie, de Ziua Internațională a Pădurilor, Asociația de Artă In Context lansează proiectul ”Lemn vechi și Nou”, la Centrala Apelor din Slănic Moldova, printr-o dezbatere cu titlul ”Viitor circular: creativitate și sustenabilitate. Proiectul vrea să creeze un model de economie circulară, care să susțină pe termen lung activitatea cultural-educațională pentru mediu a asociației. 

La o lună de la dezbaterea proiectului, Târgul anual de mobilier din lemn recondiționat va promova conceptele de reciclare și refolosire a lemnului provenit din mobilier și țesături care s-ar putea refolosi, dar care, din păcate, nu sunt incluse drept fracții reciclabile la operatorii de salubritate. Inițiativa Asociației In Context va fi, așadar, un prim pas spre schimbarea acestei situații, prin economie circulară, creativitate și anteprenoriat social. 

Rolul Târgului anual ”Lemn vechi și Nou” este să expună piese de mobilier vechi colectat local și recondiționat ( care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi), sprijinind astfel protejarea pădurilor și educația ecologică a comunității. Totodată, decorațiuni și produse de artă și manufactură realizate de tineri și meșteri din Slănic vor întregi oferta târgului.

De reținut că, prima ediție a Târgului ”Lemn vechi și Nou”va avea loc între 22-23 aprilie 2023, la Centrala Artelor Slănic Moldova.

Reamintim că, dezbaterea proiectului ”Lemn vechi și Nou” va avea loc pe data de 21 martie, la Centrala Artelor In Context, Strada Porumbeilor, Slănic Moldova (lângă Vila Siam), între orele 16-18.

 

LEMN VECHI ȘI NOU: TÂRG ANUAL DE MOBILIER DIN LEMN RECONDIȚIONAT

Slănic Moldova

 

Pe de 21 martie, de Ziua Internațională a Pădurilor, Asociația de Artă In Context lansează proiectul  LEMN VECHI ȘI NOU la Centrala Artelor din Slănic Moldova, printr-o dezbatere cu titlul „Viitor circular: creativitate și sustenabilitate”.

Proiectul urmărește să creeze un model de economie circulară care să susțină pe termen lung activitatea cultural-educațională pentru mediu a asociației desfășurată încă din 2017. 

Târgul anual de mobilier din lemn recondiționat va promova conceptele de reciclare și refolosire a lemnului, în contextul în care România generează anual peste șase milioane de tone de gunoi menajer (conform Eurostat), o cantitate semnificativă fiind reprezentată de mobilier și țesături care s-ar putea refolosi, însă nu sunt incluse drept fracții reciclabile la operatorii de salubritate. 

Inițiativa Asociației In Context este un prim pas spre schimbarea acestei statistici la nivel regional, prin economie circulară, creativitate și antreprenoriat social, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii Slănic Moldova, binecunoscută pentru pădurile și izvoarele sale minerale.

Târgul anual de upcycling LEMN VECHI ȘI NOU va readuce în contemporaneitate piese de mobilier vechi colectate local, care ar fi ajuns la groapa de gunoi, sprijinind astfel protejarea pădurilor și educația ecologică a comunității. Decorațiuni și produse de artă și manufactură realizate de tineri și meșteri din Slănic vor întregi oferta târgului. 

Prima ediție a târgului LEMN VECHI ȘI NOU va avea loc între 22 - 23 aprilie 2023, la Centrala Artelor Slănic Moldova. Evenimentul este finanțat prin programul de granturi nerambursabile multianuale Comunitățile Pădurii de Maine, oferit de Fundația Pădurea de Mâine comunităților forestiere pentru dezvoltare durabilă, educație si conștientizare a importanței protejării pădurilor în contextul schimbărilor climatice. 

Dezbaterea din 21 martie îi are ca invitați pe: Daniel Armenciu, Dr. Arh. Lector Universitar la departamentul Științe Tehnice si Prodecanul facultății de Arhitectura de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București; Ciprian Șipoș, Zero Waste Creative Thinker si Green Interior Designer; Adela Parvu, blogger și interior designer; Cosmin Bruma, arhitect șef al Municipiului Onești; Mihail Caradaica, director executiv Fundația Pădurea de Mâine; Alina Georgiana Teodorescu, inițiatoarea proiectului In Context Slănic Moldova. Participanții vor dezbate modul în care creativitatea poate contribui la normalizarea economiei circulare și a sustenabilității ecologice.

Evenimentul se va desfășura la Centrala Artelor In Context, Strada Porumbeilor, Slănic Moldova (lângă Vila Siam), între orele 16.00-18.00

Pentru mai multe detalii: Contact@incontext.art; Tel.0723352010 

www.lacentrala.com 

www.padureademaine.ro

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră