Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptat și de Camera Deputaților, după ce trecuse de Senat în iunie 2011.
Conform legii adoptate fumatul va fi interzis complet, și nu doar restrâns, în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).
De asemenea, fumatul va fi interzis complet, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.
Conform definiției dată de lege prin spațiu public închis se înțelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Astfel, fumatul nu va mai fi permis nici în baruri, discoteci și restaurante!
Spațiul închis de la locul de muncă este definit ca fiind orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii.
Actul normativ prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, care vor fi considerate orice vehicule pentru transportul contra-cost al persoanelor.
Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, fiind vizate vor fi următoarele fapte:
- permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;
- vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
- comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
- comercializarea produselor din tutun prin automate;
vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
- comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
- folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.
În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:
- la prima abatere - amendă de 5.000 de lei;
- la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
- la a treia abatere - amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.