“DNA are parte de o mare susținere în rândul populației din România. Tot mai mulți români protestează la adresa corupției din țară. Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, vede o creștere a unei noi conștiințe”, subliniază jurnalista de origine română din capul locului.
“Societatea civilă română s-a împotrivit cu succes în ultimii doi ani unui sistem politic corupt. A scăzut în general toleranța față de corupție?”, sună prima întrebare adresată șefei DNA.
“Sunt convinsă că mentalitatea s-a schimbat considerabil. Tot mai mulți cetățeni conștientizează cât de grave sunt urmările corupției. Numărul cetățenilor reclamați pentru fapte de corupție a crescut cu 75%. Românii nu mai vor să dea șpagă, ca să li se respecte drepturile”, a replicat Kovesi.
Ea nu s-a arătat surprinsă de acuzațiile care i se aduc DNA, “că ar avea prea multă putere și ar fi devenit un instrument dictatorial”.
“Aceste critici sunt nejustificate. Provin de obicei de la persoane pe care le anchetăm sau de la susținătorii lor. Măsurile dictate de DNA sunt verificate de instanțe, care examinează probele și legalitatea acuzațiilor ”, a reacționat șefa DNA.
Ea a catalogat ca fiind complet false acuzațiile că “măstura arestării preventive este folosită abuziv ca o metodă de a pune presiune, pentru a obține mărturii și denunțuri”.
“Faptul că un inculpat își mărturisește faptele în prezența avocatului sau în fața instanței, nu poate fi catalogat ca o măsură de presiune din partea DNA. În peste 90% dintre cazuri, instanțele au dat curs solicitării DNA de arestare preventivă.
În celelalte cazuri s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau cea a controlului judiciar. Asta arată că solicitările procurorilor au fost întemeiete și s-au bazat pe probe solide”, a declarat Kovesi.
Ca argument puternic, ea a invocat și ultimele sondaje de opinie privind încrederea românilor în instituțiile statului.
”Un sondaj recent plasează DNA pe primul loc în rândul instituțiilor statului, cu o cotă de încredere de 61%. Când am preluat mandatul în 2013 erau doar 40%. Cel mai important partener al DNA este populația, care are încredere în activitatea noastră și o sprijină activ”, a mai spus ea.
Întrebată ce se poate schimba în cazul corupţiei din sfera achiziţiilor publice, a delapidării banilor publici, Kovesi a declarat: “Din anchetele noastre reiese că banii dobândiți ilegal au fost transferați către partide sau membrii lor”.
„Cred că o explicație pentru această situație este că funcționarii publici aflați în funcții cu o anumită putere de decizie au și funcții în cadrul unor partide politice, iar prin astfel metode încearcă să obțină fonduri pentru campanii electorale și pentru finanțarea partidelor”, a adăugat șefa DNA.
Cât privește bilanțul pe 2015, Kovesi se declară mulțumită de realizările DNA. “Datele complete le vom avea abia în februarie. Primele estimări arată că numărul persoanelor aduse în fața instanței sau condamnate pentru corupție în 2015 va depăsi 1000. Printre aceștia se numără patru miniștri, 16 actuali sau foști parlamentari, 22 de edili locali și fostul premier.
Este cel mai mare număr de persoane politice care au ajuns într-un singur an în fața instanței. În primele 11 luni ale anului 2015 rata de condamnare s-a ridicat la 90%, ceea ce dovește competența procurorilor DNA”, a încheiat Kovesi.