Klaus Iohannis Doamnă Cancelar, liebe Angela, îți mulțumesc... Avem o criză, dar România e o țară stabilă! (VIDEO)

19 Iun 2017
Klaus Iohannis Doamnă Cancelar, liebe Angela, îți mulțumesc...  Avem o criză, dar România e o țară stabilă! (VIDEO)

Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu cancelarul german Angela Merkel.și deși germanii sunt percepuți ca niște persoane de felul lor mai sobre sobre, fără floricele și sentimentalisme, a surprins modul în care și-a început declarația de presă președintele României - Doamnă Cancelar, Angela, îți mulțumesc pentru faptul că am avut posibilitatea astăzi...". Probabil Klaus Iohannis a ținut să atragă atenția întregii lumi despre familiaritatea cu care s-a discutat la cel mai întalt nivel, și că aceasta i se datorează lui.

___________________________________

Criza politică de la Bucureşti a fost discutată şi la Berlin, acolo unde Klaus Iohannis a avut un dejun de lucru alături de cancelarul german Angela Merkel, urmat de o conferinţă de presă comună. Şeful statului a recunoscut că au avut un schimb de păreri pe această temă şi a transmis că problema trebuie rezolvată rapid de cei care, de altfel, au şi provocat-o. 

"În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu vrea să emane o părere pe acest subiect, dar am avut o discuţie. Cred că am reuşit să transmit mesajul că, într-adevăr, există o criză în coaliţia de guvernare, dar România este o ţară solidă şi am transmis celor implicaţi să rezolve problema rapid", a răspuns Iohannis, întrebat dacă situaţia politică din România a fost subiect de dezbatere în întâlnirea cu Angela Merkel. 

Cancelarul german a refuzat să-şi exprime punctul de vedere pe această temă, argumentând că reprezintă o problemă internă a României, dar că Germania îşi doreşte "întărirea democraţiei şi a statului de drept în România".

Preşedintele României a ţinut să asigure că politica externă a României nu este influenţată de situaţia politică din ţară şi că toţi oamenii politic sunt de acord în această privinţă, că este nevoie de o viziune foarte solidă în materie de relaţii externe. 

În cadrul întrevederii, Klaus Iohannis şi Angela Merkel au discutat despre relaţia dintre România şi Germania, una foarte importantă atunci când vine vorba de piaţa digitală şi de resursa IT pe care o poate oferi ţara noastră, dar şi despre priorităţile pe care cele două ţări le au în interiorul Uniunii Europene, mai ales în contextul negocierilor pentru Brexit şi al relaţiilor transatlantice. 

"România şi Germania au poziţii foarte asemănătoare, ne vom spijini reciproc când vorbim despre combaterea terorismului, politica de imigraţie. Este necesar să înregistrăm şi aici progrese, pentru că sigur că securitatea frontierelor este importantă, dar şi stabilitatea cetăţenilor este o prioritate. (...) Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă de prietenie şi cooperare bilaterală", a declarat Angela Merkel. 

Viziunea comună a celor două state a fost subliniată şi de Klaus Iohannis: „Am vorbit şi despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de acord că este cel mai bun proiect şi că trebuie consolidat şi îmbunătăţit. Suntem de acord că trebuie să ne apropiem din nou de cetăţeanul european (...) şi să facem o Uniune mai bună. (...) Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să discut şi cu alţi lideri europeni. Am dezbătut vizita pe care am făcut-o acum câteva zile la Washington şi am căzut de acord că rămânem la aceeaşi idee: că relaţia transatlantică este importantă, UE este importantă pentru NATO, iar NATO este importantă pentru UE, trebuie să cooperăm."

Vecinătatea estică a fost, de asemenea, subiect de discuţie, iar cei doi lideri au căzut de acord că securitatea la Marea Neagră reprezintă o prioritate vitală, nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO, pentru întreaga regiune din flancul de răsărit. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră