Fost europarlamentar, propovăduitor de credinţă, patron al steliştilor, „Jiji“ Becali pare să se fi transformat şi în doctor în drept. Astăzi, în faţa ministrului Justiţiei, Becali şi-a susţinut întreaga pledoarie în legătură cu Legea graţierii şi a amnistiei. În stilul caracteristic, latifundiarul din Pipera, trecut şi el printr-o condamnare, a spus că OUG privind graţierea este un „proiect şmechereşte“, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat. Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi şi a cerut ca şeful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.
"Dimineaţă m-am dus şi am modificat, mi-e jenă de oamenii ăia (protestatari - n.r.) şi am spus între trei şi patru ani să se dea graţierea. Ştiţi de ce? Pentru că nu ştiu la puşcărie niciun politician care are între trei şi patru ani pedeapsă", a spus Becali, la intrarea în Ministerul Justiţiei.
Omul de afaceri a arătat că iniţiatorii proiectelor ar trebui să ţină cont de părerea oamenilor care au protestat în stradă. "Graţierea trebuie dată, că ştiu ce e acolo şi de aceea sunt aici. Dar nu se poate aşa, ce au făcut ei. Normal că oamenii au ieşit în stradă şi le dau dreptate. (...) Dacă tu faci un proiect de graţiere numai pentru abuzul în serviciu, atât ai, abuzul în serviciu şi accidente rutiere. Dacă tu propui schimbarea codurilor, deci abuzul în serviciu era de la 5 ani la 15 ani. S-a schimbat de la 2 la 7 ani şi acum o treci la trei ani de parcă ar fi mărturie mincinoasă... normal că oamenii ies. (...) 20.000 - 30.000 să fie sănătoşi, ţara nu se conduce cu 20 sau 30.000 de oameni, dar au ieşit iar 50.000, au ieşit o sută de mii, (...) dacă semnează petiţie şi tot trebuie să ţii cont", a adăugat omul de afaceri, adăugând că va propune ca pedeapsa pentru abuz în serviciu să rămână neschimbată, potrivit agerpres.ro.
„Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei.
Becali a arătat că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. „Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a adăugat Becali. El a susţinut că, dacă tot se face o "lege a graţierii”, trebuie ca prevederile acestea să permită să iasă 6.000 sau 7.000 de oameni din închisori. "De exemplu, şantajul ar trebui trecut în proiect”, a precizat Becali.
Gigi Becali a fost încarcerat din 20 mai 2013 până în 3 aprilie 2015, când a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în cele trei dosare, respectiv cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, dosarul "Valiza" şi cel al sechestrării persoanelor care i-au furat maşina. Reprezentantul unei organizaţii din Timişoara a spus, în intervenţia sa, că nu înţelege de ce se mai dezbat aceste ordonanţe de urgenţă şi a adus o listă cu 2.000 de semnături ale unor oameni care se opun proiectelor. "Am aici 2.000 de semnături care se opun acestor proiecte. Cerem să se retragă proiectele şi să meargă pe lege organică”, a spus acesta, conform News.ro.