"Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţia, Poliţia locală, să se adune 50 de oameni după un urs, şi în final, în loc să vină cineva de la DSV cu o puşcă cu tranchizilizante, să zică 'Împuşca-ţi-l'? Nu am fost acolo, dar din film am văzut pur şi simplu că a fost speriat şi a fugit. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem acolo 2-3 oameni pregătiţi?", a spus joi şeful statului la dezbaterea organizată la Universitatea de Construcţii Bucureşti, pe tema dezastrelor naturale.
El a adăugat că emoţia face parte din ecuație și, şi la dezastre, și în cazul unor acțiuni teroriste apare teroarea. "Pentru a preveni emoții inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină", a susţinut şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că felul în care se intervine e de multe ori discutabil. "E nevoie de proceduri, de reguli, de intervenţii mult mai ferme şi mult mai clare", a spus preşedintele. El a criticat şi eterna scuză invocată când au loc calamităţi, se produc accidente sau apar alte probleme. "De ce ne ia totul prin surprindere? De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem, noi, românii capabili să depăşim această fază în care suntem mereu surprinşi"?
"Nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi să decolmatăm albiile. Prima ninsoare vine iarna, dar noi nu ştim când vine", a mai spus şeful statului.