Analistul politic Ion Cristoiu face pentru mariustuca.ro o radiografie a ultimelor zile, de la demisia premierului Ponta până la consultările de la Cotroceni, devoalând dedesubturile acestei crize politice şi arătând cine sunt învinşii şi cine vor fi învingătorii.
Întotdeauna când au loc astfel de crize se analizează cine are de pierdut şi cine de câştigat de pe urma lor. Mulţi spun că această criză este sfârşitul UNPR. Dvs ce părere aveţi?
Da, este sfîrşitul UNPR pentru că e un partid artificial. Chiar şi acum domnul Gabriel Oprea nu a înţeles nimic. Am văzut că e în continuare de partea preşedintelui. UNPR nu s-a confruntat cu votul, ca şi PC. Şi este sfârşitul UNPR pentru că eu nu văd capacitatea actualei conduceri să ducă acest partid la vot de unul singur. Nu cred că vreun partid se va alia cu ei. Poate e bine, e un partid artificial creat de servicii. Nu e nici măcar partid de lider. Nu vedeţi că ei nu au lideri? În afară de Nicolicea şi Oprea nu ştiu pe nimeni. Care este doctrina acestui partid? Ce e ăla interesul naţional? Interesul naţional e o vorbă mare. Ca şi te iubesc. Care interes naţional? Interesul naţional poate să fim cu americanii sau poate să fim cu ruşii. Nu are nici şansă din punctul acesta de vedere.
PNL?
PNL este principala victimă a acestei „resetări politice” dintr-un simplu motiv. Electoratul său a fost radicalizat faţă de propriul partid, în timp ce electoratul PSD nu are nici o problemă, nu l-a atins, votează tot cum ştie el. Electoratul de dreapta al PNL a fost radicalizat în sensul că el nu-l mai suportă pe Blaga. Culmea, ei sunt victimele propriei autoaprinderi. Radicalizând acest electorat, acesta când va merge la vot, va spune nu, vreau unul care nu are avere, ori ei sunt aceiaşi oameni. Dacă nu trec ei primii la resetare, şi normal era să treacă acum un an când domnul preşedinte a zis că resetează, adică să plece toţi foştii, ei pierd. Ei sunt principalii perdanţi ai acestei crize. Dar nu-şi dau seama. Şi mai e un perdant şi anume Klaus Iohannis. Chiar şi în timpul acestei crize, s-a văzut că nu a înţeles nimic. De ce. 1. PSD i-a propus un premier interimar. Ce a făcut domnul preşedinte? Nu l-a propus pe ăla. Păi, n-a explicat. El nu a înţeles că modul de a face politică înseamnă permanenta explicare. 2. Cu alaiul merge el. Românii sunt enervaţi şi chiar şi eu sunt enervat de alaiuri. Nu văd de ce să treacă unul cu 200 de maşini. Poate să treacă cu două, care îi asigură protecţia. Deci, el este principala victimă, alături de PNL, a acestei crize, dar ei nu-şi dau seama. Despre PSD am spus. PSD câştigă pentru că de acum timpul curge în favoarea sa. Dacă nu se face guvern, dacă guvernul nu e puternic. Şi guvernul se va confrunta cu zeci de probleme în perioada următoare care vor fi puse pe seama acestei crize. Aaa, o să se zică, dacă nu ar fi fost criza asta în piaţă, noi o duceam bine.
Există încă o presiune străzii. Deciziile care se vor lua vor fi cele corecte sub această presiune?
Nu va mai fi presiunea străzii. Singura izbucnire reală a fost cea de marţi seară pentru că era pe un fond uriaş de emoţie. După asta au început manipulările, compromiterea acestei mişcări şi ea nu va rezista pentru că mult timp nu poţi ocupa carosabilul. În general, aceste mişcări sleiesc. Vă reamintesc că după Revoluţia din decembrie revoluţionarii stăteau în sediul CC şi făceau guverne, iar Ion Iliescu şi echipa puseseră deja mâna pe putere.
Cum vedeţi dvs. finalizarea acestei crize. Când vom avea un nou guvern, cine l-ar putea conduce şi cât va rezista?
Dacă judecăm după boala de imagine a lui Klaus Iohannis probabil că îl vom avea pe 16 noiembrie, ca să fie, aşa, o chestiune frumoasă. Nu cred că se va merge pe anticipate deoarece, presupunând că e o comedie, că cineva se face că işi dă demisia, că e reală, se va stârni şi mai mult nemulţumirea faţă de clasa politică. Sigur, se va merge pe scenariul dinainte de tragedie, dinainte pregătit. Îl ştiu. Şi Dragnea e în piesă. Scenariul e guvern de tehnocraţi şi sprijinit în Parlament de PSD şi PNL. Deocamdată, ca imagine. Că după aceea va începe o bătălie. Dar asta va fi cu adevărat o criză politică deoarece orice guvern trebuie asumat politic. Mi se pare o mare şmecherie. Cum adică să vii şi să pui că PNL nu are pregătit guvern, nu are curaj să preia guvernarea? Un partid este mare cînd preia puterea în perioadă de criză. Probabil că această criză a străzii se va încheia, dar va începe adevărata criză care va fi cea a admnistrării ţării. Nu avem primari, vine iarna şi, din nefericire, e mult mai uşor să ieşi în stradă seara, aşa, să zici “jos sistemul” decât să începi sa administrezi milioanele de probleme care sunt în ţara asta. Inclusiv a celor arşi, care sunt în spitale, şi iată că începem să-i trimitem în străinătate.
Va urma