Întâmplare extraordinară în rezervația de zimbri de la Vânători-Neamț (VIDEO)

12 Iun 2017
Întâmplare extraordinară în rezervația de zimbri de la Vânători-Neamț (VIDEO)

Turma de zimbri aflaţi în Parcului Natural Vânători Neamţ şi-a mărit efectivul, trei pui fiind fătaţi în luna mai. Viţeii au reuşit să treacă cu bine perioada specială a primelor săptâmâni, iar faptul că au fost fătați în aceeași perioadă este un lucru benefic pentru dezvoltarea lor și a turmei.

"Fătarea simultană asigură viţeilor din turmă şanse sporite de supravieţuire şi dezvoltare ulterioară (un exemplu binecunoscut este reprezentat de efectivele de erbivore sălbatice din Serengeti, în care se înregistrează mii de fătări în aceeaşi zi). Chiar în caz de «aglomeraţie», viţeii îşi găsesc cu uşurinţă mama şi viceversa", au declarat, pentru adevarul.ro, reprezentanţii Parcului de la Vânători Neamţ.   

Evenimentul cu adevărat extraordinar a apărut într-una din monitorizările video ale turmei, în înregistrare putându-se observa cum o femelă este urmată de doi viței, fapt ce a dus la concluzia că ar fi gemeni, un fenomen extrem de rar la această specie.

"Nu putem spune cu certitudine la această dată, suntem în evaluări, dar ar fi o ştire extraordinară, pentru că în ultimii 20 de ani, din ce ştiu, nu a mai fost un astfel de fenomen la specia zimbru în România. Noi spunem că este foarte posibil să fie aşa, pentru că sunt destule indicii: pe lângă faptul că cei doi viţei urmează o singură femelă, în perioada de gestaţie, una din femele a avut o burtă foarte mare. Nu cred că e cazul să fi adoptat vreunul din viţei, pentru că femela de zimbru are puţin lapte şi nu ar mai avea pentru puiul ei", a precizat Răzvan Deju, biolog în cadrul Parcului Natural Vânători-Neamţ.   

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră