Creșterea fenomenului imigraționist la graniţele României l-a determinat pe vicepremierul Gabriel Oprea să convoace mîine, la Palatul Victoria o ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. În cadrul şedinţei va avea loc evaluarea riscurilor privind posibilul impact de securitate urmare a creșterii fenomenului imigraționist la frontierele României.
În cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, condus de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate următoarele ministere și instituții publice centrale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Vicepremierul Oprea i-a informat pe preşedintele Iohannis şi pe premierul Ponta despre convocarea acestei reuniuni. Şedinţa va avea loc la ora 15.00. Convocarea şedinţei are loc după ce în Macedonia a fost instaurată starea de necesitate în zonele de frontieră cu Grecia şi Serbia ca urmare a fluxului de migranţi din Orientul Mijlociu. Cu o zi în urmă, Bulgaria a trimis blindate la patru puncte de frontieră cu Macedonia în sprijinul poliției de frontieră, în cazul unui posibil aflux de imigranți.
Pe de altă parte, liberalii, prin purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe, au susţinut astăzi că propunerile venite din partea Germaniei și a Franței, de împărțire echitabilă a problemelor apărute în urma valului de refugiați sunt raționale, iar fiecare țară trebuie să-și asume, în funcție de posibilități, gestionarea unei părți a acestei situații. "România trebuie să fie pregătită să-și respecte statutul de membru responsabil al Uniunii Europene, să fie parte a <răspunsului unificat> la nivelul UE", a subliniat Stroe.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!