Guvernul a stabilit luni, printr-o hotărâre, plafonul alocat pentru programul Programul ”Prima casă” 2017 şi a modificat normele de aplicare a acestuia pentru reducerea birocraţiei şi încurajarea achiziţionării de locuinţe noi.
"Propunerea mea vizează aprobarea plafonului pentru Programul "Prima casă" pentru anul 2017 la nivel de 2,65 de miliarde de lei, pe de-o parte, pe de altă parte, urmare apariţiei Ordonanţei Guvernului 97/2016, fac o serie de propuneri privind metodologia de transpunere în derularea programului a prevederilor din această ordonanţă, care modifică legea iniţială, care aprobă programul "Prima casă". Ele vizează reducerea birocraţiei şi direcţionarea programului, în special pentru construcţii noi şi construcţii consolidate", a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Astfel, Programul Prima casă va avea alocat anul acesta un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei au fost alocaţi prin Hotărârea adoptată astăzi de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.
Prin modificarea normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” a fost introdus un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin Program.
"Prin locuinţă nouă, în sensul Programului "Prima casă", se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi", precizează Guvernul, într-un comunicat.
Conform sursei citate, se stabileşte, totodată, ca termenul de 5 ani, aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate, să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.
Pentru simplificarea proceselor şi evitarea birocratizării excesive a acestora, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul Programului ”Prima casă”, mai precizează Guvernul.