Gheorghe Popescu: Legendarul fotbalist care a respins de două ori oferta „Realului”

24 Oct 2024
Gheorghe Popescu: Legendarul fotbalist care a respins de două ori oferta „Realului”

Mare fotbalist român, Gheorghe Popescu a câștigat respectul și recunoștința colegilor și a suporterilor pentru abilitățile extraordinare de conducerea pe teren și jocul impecabil. 

Născut la Calafat, județul Dolj la 9 octombrie 1967, acesta a avut o carieră care a durat mai bine de douăzeci de ani. De-a lungul carierei, a făcut parte din lotul a numeroase cluburi celebre de fotbal dar și din lotul echipe naționale a României, alături de Gică Hagi și alți reprezentanți ai „Generației de Aur”.

Popescu a luat niște decizii foarte curajoase de-a lungul carierei sale, refuzând de două ori oferta faimosului club Real Madrid.

Pe vremuri, împătimiții fotbalului, puteau paria pe rezultatele și evoluțiile fostului mare jucător român doar fizic, la o casă de pariuri. El Clasico cu Real Madrid, finala Cupei Uefa cu Galatasaray și multe altele erau la mare căutare în acele zile. Fanii veneau la birourile caselor de pariuri, făceau un pariu și apoi mergeau la meci. Astăzi, lucrurile au devenit mult mai simple. Puteți plasa un pariu la o casa pariurilor download, despre care MightyTips vă va vorbi, și să urmăriți meciul dorit de oriunde.

 

Debut în fotbal

Popescu Gheorghe și-a început cariera la Universitatea Craiova, acolo unde s-a remarcat repede pentru acuitatea defensivă și inteligența să în teren.

Calitățile sale de lider l-au făcut să iasă în evidență, atrăgând atenția cluburilor internaționale.

Gică Popescu și-a marcat debutul internațional de fotbal prin contractul cu PSV Eindhoven din Olanda, în 1990. 

Acolo Popescu și-a confirmat calitățile și abilitățile fotbalistice, contribuind la câștigarea a două titluri de campionat de către echipă în doar trei ani. 

Tot în această perioadă Popescu Gheorghe a început să fie prezent în naționala României, participând la trei Campionate Mondiale (1990, 1994, 1998) și două Campionate Europene (1996, 2000). 

Gheorghe Hagi a declarat despre Gică Popescu: „Gică a fost nu doar un coleg și prieten, ci un lider adevărat pe teren și în afara lui. Avea o forță interioară și un simț al responsabilității pe care rareori le întâlnești la un jucător. A fost fundașul perfect, calm și decisiv.”

Prima ofertă de la Real Madrid

Marea ofertă pentru Popescu a venit în 1991 când juca atât la naționala României, cât și la PSV.

Celebrul club a urmărit mult timp performanțele fotbalistului român, fiind plăcut impresionați de disciplina tactică și stilul acestuia de joc. Oferta celor de la Real era un vis al multor jucători români, fiind vorba de un club cu o istorie fotbalistică impresionantă.

 

Dar Popescu a refuzat-o până la urmă, dorind să rămână la echipa olandeză, simțind că momentul nu este cel potrivit pentru o schimbare atât de mare.

Popescu a fost total concentrat să încerce să ridice din nou Cupa UEFA cu PSV și pe dezvoltarea lui ca fotbalist, nefiind impresionat de mirajul unei echipe celebre.

Barcelona și a doua ofertă propusă de Real Madrid 

PSV Eindhoven a fost doar începutul pentru Popescu. A avut o perioadă în Premier League cu Tottenham Hotspur, apoi a călătorit în Spania pentru a juca pentru un alt adversar al Realului, FC Barcelona. 

În 1955, în timpul carierei sale la Barcelona, ​​a fost din nou abordat de Real Madrid. Popescu a avut o a doua șansă să joace pentru celebrul club de fotbal. Însă relația strânsă cu clubul catalan și cu fanii spanioli l-a determinat să refuze pentru a doua oară oferta de la Real Madrid. 

Aceasta loialitate a fost extrem de apreciată de către colegii săi si de către publicul catalan, Popescu devenind astfel căpitanul echipei FC Barcelona.

În 1997, conducându-și echipa cu hotărâre, ridică Cupa Cupelor și este desemnat unul dintre cei mai buni apărători din Europa. 

Fostul antrenor al FC Barcelona Johan Cruyff a spus despre Gică Popescu:
‘‘Gică Popescu a fost un căpitan de excepție pe teren. Avea inteligență în timpul jocului care nu este obișnuită și un dar special în analiza piesei. A fost foarte puternic defensiv și ne-a susținut echipa și în atac.”

Apoi, cariera marelui fotbalist român continuă la Galatasaray, unde din nou devine căpitan al echipei datorită abilităților sale de joc și tăria de caracter de care a dat dovadă de-a lungul timpului. A cucerit Cupa UEFA cu echipă turcă în 2000, unul dintre ultimele trofee majore din cariera sa de jucător, într-o finală excelentă împotriva lui Arsenal. 

Gheorghe Popescu Barcelona a luat banderola de căpitan al echipei și a fost primul fotbalist român care a câștigat Cupa UEFA. Trecuseră doisprezece ani de când aștepta acest moment.

De la fotbalist de top la om de afaceri

 

După o carieră sportivă impresionantă, Gică Popescu nu a părăsit complet scena, rămânând activ în diverse domenii.

 

  • A pus bazele unei școli de fotbal în Craiova, un proiect menit să descopere și să formeze viitoarele talente ale României.
  • A dezvoltat un holding care include zece companii, activând în domeniul hotelier și imobiliar, sectorul în care a investit considerabil după încheierea carierei sportive.
  • În 2005, a candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, însă nu a reușit să strângă voturile necesare pentru a câștiga mandatul.

Un exemplu de integritate și loialitate

 

Moștenirea lăsată de fotbalistul Gheorghe Popescu nu se măsoară prin trofeele și victoriile pe care le-a adus cluburilor la care juca.

Ceea ce l-a făcut special pe parcursul întregii sale cariere nu au fost doar abilitățile pe care le-a prezentat pe terenul de joc, ci și modul de a acționa și onestitatea pe care le-a prezentat în unele momente grele, fiind atât un jucător de fotbal excepțional cât și un om cu un caracter remarcabil. 

Popescu poate fi încă o figură inspirațională pentru tinerii fotbaliști de astăzi, nu numai pentru calitatea sa tehnică excelentă și palmaresul vast, dar și pentru felul în care și-a condus viața atât pe teren, cât și în afara acestuia.

El a demonstrat că adevăratul succes nu ține doar de ceea ce faci în sport, ci de cine ești, de caracterul tău, de determinarea ta și de modul în care îți gestionezi cariera în momentele cheie.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră