Tristan Kollecker este unul dintre ei. El învață cele 450 de întrebări despre anatomia umană pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Timișoara, programat pentru septembrie.
“Este un lucru neobișnuit să vii să studiezi în România. Trebuie să luăm în calcul și faptul că, deși în Germania este criză de medici, în special în zonele rurale, este foarte greu să ajungi să studiezi medicina, nici măcar cu nota maximă la terminarea liceului nu ai un loc asigurat. În acest condiții, nu ai altă variantă decât să studiezi în străinătate”, se plânge Tristan, în Der Westen.
Inițial, tânărul de 24 de ani a fost admis la facultatea de istorie și filosofie, dar, după câteva semestre de analiză a surselor istorice și a relației dintre limbă și gândire, a decis să studieze ceva mai practic.
“De ce România? Fiindcă mi s-a părut o variantă mai interesantă decât Olanda, unde se duc cei mai mulți. Plus că este și o soluție mult mai ieftină. Taxa este de 4.500 de euro, dar costurile de cazare și viață sunt mult mai atractive. Când tragi linie, îți dai seama că ai făcut o alegere bună”, mai spune tânărul din Bochum.
Cât privește capacitatea sa de memorare și de însușire a limbii române, el rămâne optimist.
“Este mult de învățat, dar realizabil. Primele semestre pot să studiez în engleză, limbă în care voi susține și examenul de admitere. Din anul trei studiul va continua în română. Trebuie să învăț limba până atunci. Se aseamănă cu italiana, dar are o influență puternică din partea limbilor slave. Nu știu când și dacă mă întorc. Depinde dacă o să îmi placă viața și cultura din România, dar tocmai de asta am ales această țară. Aștept cu nerăbdare”, a încheiat Tristan.