Gaston Glock, inventatorul pistolului omniprezent care îi poartă numele, a murit miercuri. Avea 94 de ani. Compania Glock a anunțat decesul său pe site-ul său, fără a oferi o cauză sau alte detalii, anunță CNN.
Pistolul Glock este universal în cultura mainstream, de la utilizarea în peste 65% din agențiile federale, statale și locale din SUA, potrivit companiei, până la o referință de bază în mass-media, filme, cărți și cântece.
Glock și-a început cariera în Austria ca inginer. El a fondat compania Glock în 1963, potrivit site-ului companiei. Avea o experiență limitată cu armele, inventând pistolul într-un atelier de prelucrare a metalelor din garajul său, unde fabrica cuțite și tije de perdele.
A dezvoltat pistolul de serviciu semiautomat Glock pentru armata austriacă la începutul anilor 1980. Glock-ul era ușor, fiind fabricat dintr-un cadru din polimer pe bază de nailon în loc de oțelul tradițional, putând transporta în același timp până la 17 cartușe.
Dar cel mai controversat aspect al acestuia a fost probabil funcția "safe-action", proiectată pentru a fi gata să tragă în orice moment. Acest lucru a însemnat, de asemenea, că arma era mai predispusă la împușcături accidentale și nechibzuite, au susținut susținătorii siguranței armelor.
"Domnul Glock și-a proiectat pistolul cu trei siguranțe interne - siguranța trăgaciului, a percutorului și siguranța la cădere - pentru a se asigura că pistolul va funcționa în mod constant, oferind în același timp cea mai bună protecție împotriva descărcărilor accidentale", se arată pe site.
La mijlocul anilor 1980, pistoalele Glock au fost introduse pe piața americană.
"Gaston Glock a trasat direcția strategică a Grupului Glock de-a lungul vieții sale și a pregătit-o pentru viitor. Munca sa de o viață va continua în spiritul său", se arată într-o declarație de pe site-ul Glock.
Pe lângă faptul că este arma preferată de mulți reprezentanți ai forțelor de ordine, Glock este o armă de bază în multe melodii hip-hop. Tupac a făcut referire la apucarea unui Glock în celebrul său cântec "Hit 'Em Up". Wu-Tang Clan și-a intitulat unul dintre cântece "Da Glock".
Imaginea armei pare să se întindă pe toată întinderea Americii, de la strălucirea eroilor din filmele de acțiune la tragediile sfâșietoare.
Trăgătorul de la Virginia Tech din 2007 a folosit două arme, dintre care una era un Glock. Dylann Roof, care a împușcat mortal nouă persoane la Biserica Episcopală Metodistă Africană Emanuel din Carolina de Sud, a folosit pistolul în timpul crimelor.
Glock și prima sa soție, Helga, s-au căsătorit în 1962 și au divorțat în 2011, potrivit unui proces intentat de Helga. În proces se precizează că au avut trei copii, Brigitte, Gaston Jr. și Robert.
Procesul de peste 350 de pagini a documentat acrivia dintre cei doi, comparându-l pe inventator cu "Regele Lear" al lui Shakespeare, dar a fost respins de un judecător din Atlanta în 2017.
Gaston Glock s-a născut la Viena, la 19 iulie 1929, fiul unui muncitor feroviar austriac. A urmat școlile publice și, după un scurt serviciu militar, a absolvit un institut tehnic. Format ca inginer, s-a angajat la o companie care producea burghie manuale, a urcat până la conducere și a ocupat o serie de posturi de supervizor.
El și soția sa, Helga, s-au căsătorit în 1962 și au avut trei copii: Brigitte, Gaston Jr. și Robert. Au divorțat în 2011, după care au fost implicați în litigii timp de ani de zile pentru sute de milioane de dolari în bunuri și pensii alimentare, precum și pentru controlul afacerii. Ulterior, în 2011, dl Glock s-a căsătorit cu Katherine Tschikof, care îi fusese asistentă medicală atunci când a suferit un accident vascular cerebral în 2008 și care a devenit directoarea centrului său ecvestru din sudul Austriei după ce s-au căsătorit.
Gaston și Helga Glock s-au stabilit în Deutsch-Wagram, o suburbie a Vienei, iar el a devenit managerul unei fabrici de radiatoare auto. Cu o presă de metal în garajul lor, au început o mică afacere secundară, fabricând tije pentru perdele și accesorii din alamă pentru uși și ferestre. Mai târziu, au obținut contracte pentru fabricarea de cuțite și baionete pentru armata austriacă. În timpul unei vizite la Ministerul Apărării, domnul Glock a auzit conversația care a dus la contractul său pentru arme.
Pe măsură ce vânzările Glock au crescut la 100 de milioane de dolari pe an în anii 1990, un asociat, Charles Ewert - un consilier financiar care înființase companii fantomă ca adăposturi fiscale pentru dl Glock - a încercat să îl asasineze, evident pentru a ascunde propria deturnare de milioane de dolari de la companie. În iulie 1999, dl Glock a mers în Luxemburg pentru o întâlnire cu dl Ewert și a fost atacat într-un garaj de un bărbat mascat care mânuia un ciocan de cauciuc dur.
În timp ce dl Ewert fugea, dl Glock, care avea 70 de ani, dar era în formă fizică bună, deoarece înota în fiecare zi, a ripostat și, în ciuda faptului că a primit șapte răni la cap, l-a lăsat pe agresor inconștient. Dl Ewert s-a întors cu poliția și a fost el însuși arestat după ce a fost implicat în complot.
În 2003, dl Ewert și atacatorul, Jacques Pêcheur, au fost găsiți vinovați de tentativă de omor. Dl Ewert a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Dl Pêcheur a primit o pedeapsă de 17 ani după ce a depus mărturie în favoarea acuzării împotriva dlui Ewert, dar a fost eliberat după șapte ani pentru bună purtare.
Investigațiile privind afacerile financiare ale corporației Glock au dezvăluit ulterior un lanț global de companii fantomă care au ascuns veniturile, au spălat profiturile, au redus impozitele, au deviat procesele de răspundere și au făcut plăți către lobbyiști și campaniile oficialilor publici. Unii oficiali ai companiei au fost urmăriți în justiție, dar dl Glock nu a fost urmărit.
După divorțul și recăsătoria sa, prima soție a dlui Glock a intentat procese în Austria, solicitând pensie alimentară pentru cei 49 de ani de căsătorie și susținând că a fost privată în mod greșit de o participație de 15 % din imperiul armelor de foc, în temeiul unui fond fiduciar din 1999, menit să perpetueze controlul familiei. În cadrul acestui fond, domnul Glock deținea 99 % din companie, iar doamna Glock 1 %. De asemenea, ea a declarat că copiii ei adulți au fost concediați pe nedrept din funcții în cadrul corporației.
Helga Glock a câștigat procesul privind pensia alimentară, dar a pierdut procesul în care cerea o participație mai mare în compania fostului său soț. În 2014, ea a reluat lupta cu un proces intentat la o instanță federală din Georgia, susținând că domnul Glock a înșelat-o atât în căsnicia lor, cât și din punct de vedere financiar. Cazul ei a fost respins în 2017 și din nou în 2018.