În cazul unui blackout, francezii pierd accesul la serviciile telefonice de urgență

07 Dec 2021
În cazul unui blackout, francezii pierd accesul la serviciile telefonice de urgență

De luni de zile, operatorii de telecomunicații din Franța au sperat să fie protejați de potențiale întreruperi de curent în această iarnă. Acum se pregătesc pentru ce e mai rău.

Pe măsură ce Europa se îndreaptă tot mai adânc într-o criză energetică fără precedent, guvernul francez a sugerat că întreruperea curentă ar putea fi o ultimă soluție – iar telecomunicațiile nu vor primi scutirile pe care le-au cerut.

„Nu mai este vorba despre cum vom fi protejați, ci despre cum vom minimiza tăierile de rețea. Dacă vor exista întreruperi de curent, rețelele de telecomunicații vor fi întrerupte în zonele afectate - aceasta este o realitate și lucrăm la planuri de informare și de urgență cu Guvernul”, a declarat Michel Combot, directorul general al Federației Franceze de Telecomunicații, pentru Politico.

"Toată țara nu este pregătită, nu este obișnuită cu acest gen de fenomen. Noi nu dăm vina pe guvern, dar cred că nu înțeleg consecințele întreruperii rețelelor de telecomunicații", a adăugat el.

Conform legislației franceze, spitalele și infrastructurile de apărare se numără printre „clienții prioritari” dacă se întrerupe curentul – dar telecomunicațiile fixe și rețelele mobile nu sunt. Infrastructura de telecomunicații a celor patru principali operatori — Orange, Bouygues Telecom, SFR și Free — reprezintă 1% din consumul total de energie electrică al țării.

Într-un raport publicat la jumătatea lunii septembrie, operatorul de transport al energiei electrice din țară, RTE, a subliniat că Franța, de obicei un exportator de energie electrică, se află într-o situație deosebit de gravă în acest an. Pe lângă faptul că Rusia reduce aprovizionarea cu gaze ale Europei, mai mult de jumătate dintre centralele nucleare franceze sunt în curs de întreținere, iar secetele de vară au făcut mai dificilă recurgerea la hidroelectricitate.

Franța are încă șanse mari de a evita întreruperile de curent. „Reducerile programate – chiar și în cel mai rău scenariu, care este puțin probabil – pot fi evitate dacă toată lumea ia măsuri împreună, dacă economiile [de energie] se extind la toate sectoarele economiei franceze”, președintele consiliului de conducere al operatorului, Xavier Piechaczyk. , a declarat reporterilor.

Însă tonul sectorului telecomunicațiilor – oricât de alarmant ar fi – evidențiază modul în care industriile încearcă să se adapteze la criza energetică, deoarece o mare parte din țară trece prin necunoscut în această iarnă.

Întrebată despre telecomunicații și întreruperile de curent, echipa ministrului junior al digitalului, Jean-Noël Barrot a spus că planul guvernului de economisire a energiei este conceput tocmai pentru a evita întreruperea curentă prin reducerea consumului de energie cu 10%. Toți cei patru principali operatori francezi și-au prezentat angajamente de a-și reduce consumul de energie, dar niciunul nu a făcut o analiză cu privire la modul în care ar atenua impactul întreruperilor de curent.

'Managementul de criză'

Discuțiile despre situația operatorilor de telecomunicații care ar trebui să aibă prioritate în cazul întreruperilor de curent au loc și în alte țări, cum ar fi Italia. În Regatul Unit, unele site-uri de telecomunicații sunt prioritare, alături de spitale, rafinării de petrol și alte site-uri de infrastructură sensibile. Dar BT, cea mai mare companie de telecomunicații din țară, spune că aceasta este departe de a fi o scutire generală și doar un număr limitat de site-uri au un nivel ridicat de protecție guvernamentală.

Spre deosebire de țările nordice, cele peste 60.000 de turnuri de telefoane mobile ale Franței nu sunt toate echipate cu baterii. În regiunile muntoase, de exemplu, backup-ul necesită generatoare diesel.

Operatorii francezi de telecomunicații au început să facă lobby cu factorii de decizie în urmă cu luni în urmă pentru a reduce impactul potențialelor întreruperi de curent. Eforturile lor au eșuat și sectorul telecomunicațiilor nu va fi desemnat „client prioritar” în cazul întreruperilor de curent. „Am cerut să ni se acorde prioritate; nu am fost auziți”, a spus un director de telecomunicații.

Speranțele industriei de telecomunicații de a beneficia de scutiri locale — autoritățile locale pot cere Enedis, o filială EDF responsabilă cu 95 la sută din rețeaua de distribuție electrică a Franței, să acorde prioritate sectoarelor față de altele — au fost, de asemenea, zdrobite, a explicat executivul în telecomunicații, pentru că tind să urmeze orientările naționale.

Operatorii francezi au început acum să se pregătească pentru potențialele întreruperi de curent, lucrând cu factorii de decizie la „planuri de criză”, în timp ce se plâng că Enedis îi va informa despre potențialele întreruperi de curent cu o seară înainte de a se produce.

„În cazul întreruperilor de curent, nu putem anticipa dacă, unde și când”, a spus Asociația Federației Franceze de Telecomunicații. „Suntem în modul de gestionare a crizelor, sărind puțin în necunoscut. Nu este vorba doar despre noi: dacă nu mai există rețele, nu mai sunt apeluri de urgență, nu mai sunt camere de supraveghere”, a adăugat el.

Operatorii de telecomunicații vor căuta să echipeze cele mai sensibile site-uri cu generatoare și să se asigure că tehnicienii sunt mobilizați pentru a reporni rețelele dacă nu repornesc automat, a explicat un reprezentant al organizației.

Catherine Coulon, un manager de proiect la Orange, era convinsă că întreruperea curentă nu va fi un dezastru. Ea a spus că bateriile vechiului operator sunt menținute în permanență încărcate în timp ce rețeaua este online și sunt concepute pentru a menține infrastructura în funcțiune timp de „până la trei ore” oriunde există întreruperi.

Un purtător de cuvânt al Orange, totuși, a emis o notă mai prudentă, spunând că niciun plan nu a fost încă decis și că discuțiile sunt în desfășurare cu autoritățile naționale și regionale.

Apelurile de urgență s-ar putea să nu mai funcționeze în anumite regiuni din Franța, dacă blackout-ul se prelungește pentru o durată prea mare de timp.

CEO-ul Orange, Christel Heydemann a transmis în cadrul unei audieri din Senat: ”Dacă o regiune se va confrunta cu lipsa alimentării cu energie electrică pentru mai mult de 2 ore, nu va exista posibilitatea pentru a accesa numerele de urgență pentru o perioadă mai lungă de timp. Ar fi o iluzie să ne imaginăm că vom putea proteja populația în cazul lipsei energiei. Mă tem că întreaga populație a Franței va fi obligată să înțeleagă că există o legătură de interdependență între comunicații și energia electrică.„

Un reprezentant guvernamental a declarat că operatorii de telecomunicații transmit aceste mesaje alarmiste pentru a forța mâna Guvernului și a nu tăia alimentarea de la antenele lor, iar o soluție pentru a proteja apelurile de urgență se caută de peste 1 an și jumătate.

Potrivit Reuters, tonul oficialilor diferă profund față de cel al operatorilor. Aceștia trag multiple semnale de alarmă și dau asigurări că nu vor putea menține operaționale apelurile de urgență, pe când guvernanții aleg să anunțe că vor fi anumite antene alimentate, astfel doar o parte a populație nu va avea acces la aceste numere.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră