Fostul vicepreședinte Gazprombank întoarce armele împotriva Rusiei

14 Iun 2022
Fostul vicepreședinte Gazprombank întoarce armele împotriva Rusiei

Plimbându-se în jurul Kievului în noua sa ținută militară ucraineană, Igor Volobuyev a simțit că și-a îndeplinit în sfârșit scopul, anunță The Guardian.

 

Timp de săptămâni după ce a plecat din Rusia în Ucraina, fostul vicepreședinte al Gazprombank și-a petrecut zilele încercând să convingă oficialii să-i furnizeze documente ucrainene și să-i permită să se înscrie la serviciul militar pentru a lupta împotriva unei țări în care și-a petrecut cea mai mare parte a adultului. viaţă.

 

„În momentul în care a izbucnit războiul, am știut imediat că vreau să mă duc să apăr Ucraina”, a spus Volobuev într-un interviu în capitala Ucrainei.

 

„Mi-am dorit mai întâi să intru în unitățile de apărare teritorială din regiunea Sumi, unde am crescut. Am contactat o mulțime de oficiali, dar legal nu mi-a fost posibil să lupt acolo ca rus.”

 

Curând însă, lui Volobuyev i s-a prezentat opțiunea de a se alătura legiunii „Libertate pentru Rusia”, o unitate militară specială care face parte din forțele armate ucrainene și este formată în întregime din cetățeni ruși.

El a spus că a îmbrățișat șansa cu brațele deschise, iar sâmbătă, într-o adresă video, Volobuyev, ținând în mână un pistol automat, a anunțat că s-a alăturat legiunei.

„Sunt foarte bucuros că mi-am atins primul obiectiv. Dar acum trebuie să urmez rapid pregătire militară, ca să mă pot duce și să lupt. Nu mă pot opri la jumătatea drumului”, a spus el.

 

Tânărul de 50 de ani are rădăcini ucrainene, dar deține un pașaport rusesc și și-a trăit cea mai mare parte a vieții la Moscova, unde a devenit vicepreședinte la Gazprombank, a treia bancă ca mărime din Rusia, deținută de compania de energie Gazprom. El a fost unul dintre câțiva dezertori ruși care au condamnat războiul.

 

Acum, decizia lui de a lua armele împotriva Rusiei este o altă întorsătură într-o poveste remarcabilă. Dezertarea sa publică provocase deja unde de șoc, având în vedere rolul său de conducere într-o companie care se află în centrul instituției ruse și este condusă de Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, care este apropiat de Vladimir Putin.

 

„Am făcut compromisuri cu mine însumi pentru o lungă perioadă de timp... Dar pe 24 februarie [ziua în care Rusia și-a lansat invazia], orice discuție despre compromis a devenit imposibil”, a spus el. „Nu am putut fi parte din această crimă.”

 

Nu se știu multe despre legiunea Libertatea Rusiei la care s-a alăturat Volobuev. Vestea despre formarea sa a fost anunțată pe Telegram pe 12 martie, iar unii dintre membrii săi – purtând cagoule – au susținut o conferință de presă la Kiev la începutul lunii aprilie. Pe canalul său Telegram, publică frecvent imagini cu membrii săi implicați în pregătiri militare.

„Eram deja cunoscut publicului, așa că am putut vorbi”, a spus Volobuyev. „Dar pentru ceilalți membri și familiile lor, este foarte periculos să vorbim despre asta, așa că grupul este foarte secret.”

 

Volobuyev a refuzat să spună care este dimensiunea legiunii și unde a luptat, invocând secretul militar, dar a adăugat că unitatea a fost frecvent angajată în lupte active.

 

El a subliniat că unitatea „nu este un grup de mercenari”, ci o parte oficială a forțelor armate ucrainene și, prin urmare, dacă sunt capturați, soldații ar trebui tratați conform dreptului internațional umanitar.

 

Insigna oficială a unității este afișată pe uniforma lui Volobuyev. Steagul alb și albastru este folosit de protestatarii anti-război ruși atât în ​​interiorul țării, cât și în afara acesteia. Imită designul drapelului rus, dar cu banda roșie schimbată în albă pentru a elimina asocierea cu „sângele și violența”, a spus Volobuyev.

 

În timp ce principala motivație a lui Volobuyev pentru ridicarea armelor a fost apărarea Ucrainei, pe care a descris-o drept „singura sa patrie”, el a spus că majoritatea rușilor din legiune căutau schimbarea regimului la Moscova.

 

„Din ceea ce am văzut deja, este un grup de ruși foarte motivați care cred că înfrângerea Rusiei acum este singura modalitate de a crea o țară democratică și civilizată”, a spus el.

Artyom (nu numele său real), un alt membru al unității, a spus că s-a alăturat „pentru că era singura șansă de a scăpa de acest regim” și a fost implicat în politica de opoziție în Rusia înainte de a părăsi țara în 2020.

 

El a spus că s-a mutat în Ucraina cu puțin timp înainte de război, simțind un atac rusesc iminent. „Îmi iubesc patria”, a spus el. „Mi-aș dori să nu se ajungă la asta, dar trebuie să punem capăt acestui sistem. Sper să mă pot întoarce acasă după război.”

 

Unii ruși au găsit alte modalități de a contribui la eforturile militare ale Ucrainei.

La scurt timp după izbucnirea războiului, Maxim Motin, un fost deputat local de opoziție la Moscova, care a locuit la Kiev în ultimii patru ani, a înființat rapid mai multe linii de producție pentru a face veste și căști de armătură pentru armata ucraineană.

 

„În special în primele zile ale războiului, a existat o cerere mare pentru armuri. Până acum am făcut peste 700 de veste și multe căști”, a spus Motin într-un interviu telefonic din orașul Lviv din vestul ucrainean, unde coordonează producția echipamentului armatei.

 

Ani de zile, Motin a spus că vrea să schimbe Rusia din interior prin politică, dar a spus că a fost forțat să părăsească în cele din urmă țara în 2018, după amenințările din partea serviciilor de securitate ruse.

 

Acum, a spus el, nu s-a gândit de două ori să furnizeze echipament militar pentru a ajuta armata ucraineană în lupta împotriva patriei sale.

 

Motin a spus că autoritățile de la Moscova au deschis recent două dosare penale împotriva lui pentru sprijinul său pentru Ucraina, inclusiv acuzația gravă de finanțare a terorismului.

 

„Nu mă asociez deloc cu regimul sângeros din Rusia și cu toți cei care susțin războiul”, a spus Motin. „Cred că Rusia trebuie să piardă, pe câmpul de luptă”.

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră