România, grânarul Europei? Suntem cumva aproape de a ne potrivi din nou cu acest titlu, numai că nu prin forțe proprii, ci prin intermediari. Un lucru extrem de benefic pentru ei, și, cum altfel, păgubos pentru noi.
Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, firmele din țara noastră au exportat 7,15 milioane de tone de cereale. adica un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte grâu - 5 milioane de tone, dublu fata de media inregistrata intre 2011-2015, conform unui articol publicat de Ziarul Financiar.
Și chiar în aceste condiții, ADM România Trading, parte a grupului american ADM Trading, a raportat anul trecut pierderi de 7,1 milioane de euro - al şaptelea an din ultimii zece când exportatorul anunţă pierderi pe activitatea din România.
ADM a adunat în perioada 2007-2016 pierderi de peste 125 mil. lei (27,8 mil. euro) şi a fost pe profit în numai trei ani, în condiţiile în care rulajele anuale ale traderului depăşesc un miliard de lei.
Anul trecut ADM a ajuns la afaceri de 746 milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, rezultate obţinute cu ajutorul a doar 77 de angajaţi.
Comportamentul ADM Trading România este cu atât mai ciudat cu cât ceilalți traderi de pe piața de cereale din România, raportează an de an profituri.
Deci ADM Trading, una din cele mai mari și mai profitabile companii din lume, ține neapărat să fie prezentă în România, deși pierde, an de an, milioane de euro, un comportament care într-o țară civilizată ar fi ridicat suficiente semne de întrebare pentru a produce un control amănunțit al fiscului. Mai ales în condițille în care la recenta întâlnire Trump - Iohannis, președintele american s-a declarat a fi un susținător al eliminării corupției, eveniment care ar aduce o ploaie de investitori americani pe plaiurile mioritice/
I se pare cuiva că merităm un astfel de investitor, a cărui contribuție la buget prin taxe este nulă, iar despre forța de muncă băștinașă, ce să mai vorbim. Deși primită cu frisoane, impozitarea pe cifra de afaceri ar fi o soluție pentru eliminarea unui astfel de comportament, care nu este singular, al așa-zișilor investitori din România.