În România se manifestă un deficit de respect pentru părerea celuilalt. Ce deficit? E un hău care se cască brusc, în momentul apariției unei minime diferențe de opinie asupra unei situații, probleme, se idei agită și se tulbură mințile, se reacționează în stilul brut, fiecare parte încercându-și volumul pumnului în gura celeilalte.
Indiferent de cât de strânse, normale și prietenești relații dintre cei care se contrazic, dihonia se instalează, uneori în forme aberante, cum este și cazul poveștii de mai jos.
Criza a fost provocată de "Marșul pentru viață", organizat de Biserica Ortodoxă Română, o mișcare menită să sensibilizeze opinia publică în raport cu o problemă a societății românești: avortul.
Pe Facebook s-a produs o vânzoleală de declarații referitoare la acest marș, între cele mai dese argumente schimbate, pro și contra, înjurăturile și jignirile reciproce fiind în cap de listă.
Într-o postare pe contul personal de Facebook, un angajat al Senatului - Irina Mariana Anghel, expert parlamentar, a reușit să ofere o mostră de limbaj suburban ce cu greu poate fi atins și de o mahalagioacă ce sparge semințe la o tarabă din Piața Ferentari.
"Corina Nica, ai fatat, bravo tie! Ai scancit si-n portavoce ca esti pentru familia traditionala -- nici un pacat, daca la mitingul de ieri, n-ar fi fost si politruci in sutane si curve satule, deghizate in gospodine monogame.
Cum ramane cu mucosul tau, caruia i-ai atarnat de gat o pancarta cu "Sustin femeia"? N-am curiozitate pe ce material didactic i-ai infierbantat mintile. Am rabdare sa-mi spui, peste ani, daca fata cu care s-a jucat de-a doctorul merita in opinia ta, sa-ti nasca nepotul. N-ar trebui sa conteze pentru tine ca vine dintr-o familie cu antecedente de sifilis, ca se drogheaza sau sufera de o anomalie genetica.
Spre deosebire de tine, poetesa Corina, n-am nevoie de cacaciosi de 8 anisori care sa ma sustina. Am nevoie de legi care sa-mi respecte dreptul la viata si intimitate, de barbati coerenti si de un ginecolog cu mana fina", scrie Irina Mariana Anghel.
Autorea rândurilor de mai sus ar fi rămas anonimă, dacă, la încercarea jurnaliștilor de la evz.ro nu ar fi acționat la fel de țâfnos și impertinent, replicându-le că o deranjează în timp "ce lucrează pentru țară"....
Reacția Irinei Maria-Anghel, a altora, cu aceleași idei, dar și a ultrașilor susținători ai marșului demonstrează că suntem anchilozați în timp, cei aproape 30 de ani ce-au trecut de la părăsirea comunismului nefiind suficienți pentru eliminarea totală a sintagmei "cine nu-i cu noi, e împotriva noastră", ceea ce ne tulbură mersul înainte către ceea ce admirăm la alte națiuni, civilizația.
În cazul Irinei Maria-Anghel, dacă tot nu are idee despre ce înseamnă libertatea de opinie și de expresie, concepte pe care un angajat al statului român ar trebui să le exprime în societate, chiar și atunci când o face în nume personal, dar în spațiul public, i s-ar putea recomanda ferm să schimbe munca pentru țară, cu cea făcută la țară...