Moartea Mitzurei Arghezi, fiica lui Tudor Arghezi, a readus în discuție problema testamentară a marelui poet, nesoluționată, se pare, de câteva decenii. Dacă bătălia pentru avere se duce momentan între confidentul Mitzurei Arghezi, Traian Radu, și nepoata lui Tudor Arghezi, Doina Arghezi Teodorescu, un alt moștenitor de sânge își cere drepturile cuvenite.
Mircea Toader Arghezi, nepotul Mitzurei Arghezi, este stabilit de ani buni în Lausanne, Elveția, încă din perioada în care tatăl său, Baruțu Arghezi, încerca să-i găsească leac pentru afecțiunea cu care s-a născut. Acesta intenționează să conteste și el decizia testamentară a mătușii sale de a lăsa patrimoniul arghezian în mâinile lui Traian Radu. Miza supremă? Drepturile de autor.
Geanina Munteanu, avocata lui Mircea Toader, a lămurit în exclusivitate pentru mariustucă.ro ce drepturi îi revin descendentului lui Tudor Arghezi.
- În presa românească rareori s-a discutat despre existența sa ca succesor de drept al lui Tudor Arghezi. Odată cu izbucnirea scandalului legat de moștenirea marelui poet, s-a pomenit de domnia sa folosindu-se apelativul "handicapat". Să lămurim odată pentru totdeauna lucrurile: Mircea Toader este lucid?
- Mircea Toader Theodorescu Arghezi este astăzi descendentul masculin cel mai apropiat în linie directă al lui Tudor Arghezi, fiind fiul lui Iosif Theodorescu Arghezi (Baruțu) si al Aureliei Theodorescu. Acum are 57 de ani și trăiește în Elveția. A ajuns în Elvetia prin Tudor Arghezi, căci a avut o problemă fizică la naștere. Este lucid și este trist că un anumit testament a putut fi făcut în detrimentul său, și că un terț s-ar putea comporta, pretinde și simți beneficiar de ceea ce lui trebuie să-i revină de drept.
După Revoluție, tatăl său, Baruțu Arghezi, revine în țară și se stabilește în Arad. Mircea Toader rămâne în Elveția. În grija cui? Îl mai vizitau părinții?
- Tudor Arghezi l-a adus întâi în Franța, apoi l-a încredințat unui foarte bun profesor din Geneva, care a făcut totul pentru a-l trata în cele mai bune condiții. Mama sa încă îl vizitează ori de câte ori poate, iar tatăl său a făcut la fel până să moară. Tatăl său a murit în România, în 2010, iar moartea sa i-a provocat o mare suferință. La fel și moartea mătușii sale, Mitzura Arghezi. Mircea Toader este singur, nu are familie în Elveția. Mai mult, nu a fost niciodată căsătorit, și nu are copii.
A vizitat vreodată România?
- Ar vrea foarte mult să viziteze România, chiar și mâine dacă ar putea, dar resursele sale financiare nu îi permit. Mi-a mărturisit că își dorește de mult timp această revenire, dar rămâne la stadiul de proiect irealizabil, ceea ce mi se pare cumplit de frustant și inechitabil, fiind vorba de nepotul din fiu al lui Tudor Arghezi, care a dat atâtea statului român. Orice inițiativă diplomatică sau a Ministerului Culturii este binevenită.
Doina Arghezi Teodorescu ar fi fiica lui Baruțu Arghezi rezultată dintr-o relație extraconjugală și totodată cea care se află în plin scandal cu Traian Radu pentru averea Mitzurei Arghezi. Aceștia s-au cunoscut vreodată? Sora sa vitregă se interesează de soarta lui Mircea Toader?
- Este în legatură cu Doina prin intermediul mesageriei electronice. Prin ea a fost la curent cu evenimentele familiale și tot ea l-a informat de moartea Mitzurei. Mircea Toader este moștenitorul legitim, împreună cu Doina, al averii lui Tudor Arghezi și a lui Baruțu Arghezi.
Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), prin actul de donaţie redactat de Tudor Arghezi în favoarea statului român, în anul 1967, Mitzura Arghezi şi Baruţu Arghezi, cei doi copii ai poetului, primeau unele drepturi. După plecarea din România, Baruţu Arghezi, a cedat toate drepturile care îi reveneau conform actului de donaţie surorii sale, Mitzura Arghezi, astfel încât de atunci singurul reprezentant al familiei Arghezi în relaţia cu statul român a fost Mitzura Arghezi. De ce a renunțat Baruțu la avere? Odată ce au fost "cedate" drepturile, îi mai poate reveni ceva moștenire clientului dvs?
- Nepotul lui Tudor Arghezi nu are în niciun caz intenția să pună în discuție o donație valabilă, dacă aceasta a existat, făcută de poetul Tudor Arghezi în beneficiul MNLR.
În schimb, este firesc să solicite comunicarea prealabilă a acestui document, pentru a verifica drepturile care le revin în baza aceluai act Mitzurei, dar și lui Baruțu. Este imposibil de afirmat astăzi, fără a face verificări aprofundate și fără probe, că după plecarea pentru câțiva din țară, Baruțu a cedat absolut toate drepturile sale Mitzurei. Trebuie văzut și în ce condiții ar fi intervenit această deposedare absolută și nefirească, dacă s-a plătit o sumă compensatorie pentru această cedare, etc. Aceeși rezervă se impune cu privire la actul prin care Mitzura ar fi cedat toate drepturile sale și ale fratelui său Baruțu Muzeului MNLR. Probabil că au fost cedate doar o parte din drepturi.
De-a lungul timpului, v-a spus vreodată Mircea Toader că își dorește cota parte care i s-ar cuveni din patrimoniul arghezian? Aștepta să moștenească ceva de la mătușa sa?
- Bineînțeles că Mircea Toader dorește să dispună de toate drepturile care i se cuvin de drept din moștenirile familiale, cu atât mai mult cu cât problemele sale medicale cât și costul lor, depind în mare măsură și de aceste bunuri materiale.
Traian Radu, un apropiat de-al Mitzurei Arghezi, a fost trecut în testament drept moştenitor al bunurilor materiale aflate de-alungul vieții în posesia Mitzurei Arghezi. Dacă potrivit ultimului testament Mitzura Arghezi îi încredințează acestui bărbat din afara familiei toate bunurile, rudele de sânge mai pot primi ceva din patrimoniul arghezian? Sau se pot împărți doar drepturile de autor?
- E anormală transmiterea patrimoniului lui Tudor Arghezi și a lui Baruțu Arghezi în profitul pecuniar al acestui domn care vine din exteriorul familiei. Știința literară a acestuia, meritele sale profesionale diverse sau îngrijirea celor doi câini ai Mitzurei după deces, sunt fără nicio semnificație juridică din punct de vedere succesoral. În locul domnului Radu, aș renunța la un asemenea testament în favoarea lui Mircea Toader care are nevoie de ajutor, și în favoarea Doinei. Sincer, mi-ar fi jenă să profit de acest testament, căci el dispune de bunuri sacre pentru oricine iubeste literarura română. Un mostenitor de sânge este considerat de lege ca un continuator al persoanei defunctului. Și chiar dacă să presupunem că acest ultim testament ar fi legitim, un principiu este universal valabil: nimeni nu poate transmite mai multe drepturi decât are. De aceea trebuie verficate juridic pe fond și pe formă toate actele despre care se vorbește în presă.
Casa Mărțișor, manuscrise și alte bunuri au fost date statului și Muzeului Literaturii Române prin actul de donație redactat de însuși Tudor Arghezi în anul 1967. Un nou proces ar putea contesta această donație?
- Nu se pune problema așa, însă este imperativ ca aceste acte să fie comunicate, pentru a verifica drepturile restante care li se cuvin succesorilor de sânge.