EXCLUSIV. Ce le-a promis ministrul Andrei Gerea minerilor din Valea Jiului

28 Mai 2015
EXCLUSIV. Ce le-a promis ministrul Andrei Gerea minerilor din Valea Jiului
UPDATE

Protestul minerilor din Valea Jiului s-a încheiat joi la Petroşani, după ce liderii acestora au semnat un protocol cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, în care se precizează că termenul de închidere a celor patru exploatări de huila din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va fi prelungit până în anul 2024 faţă de 2018 cum prevede o decizie a Comisiei Europene, informează Agerpres.

Pentru stabilirea acestui termen este necesar şi un aviz din partea Comisiei. Minerilor li s-a mai promis că vor putea beneficia de programul aprobat prin decizia Comisiei Europene 787 din 2010. Însă, prin această decizie, România a fost autorizată să aloce un ajutor de 1,16 milioane de lei pentru închiderea a trei mine, altele decât cele care fac parte acum din CE Hunedoara.



Ministrul Energiei, Andrei Gerea, discută chiar în acest moment cu minerii din Valea Jiului. Potrivit unor surse prezente la discuţii, negocierile avansează greu, deşi până şi sindicaliştii sunt conştienţi de dificultăţile de la CE Hunedoara.

Pînă în acest moment, cel mai mare câştig al negocierilor este promisiunea legată de extinderea termenului până la care se vor închide minele. Potrivit reglementărilor CE, acestea ar trebui închise în 2018.

Autorităţile române speră însă, aşa cum au promis minerilor, să prelungească acest termen.

Cât priveşte eventualitatea ca Guvernul să dea bani pentru minele din valea Jiului, şansele sunt minime, potrivit surselor prezente la negocieri. Asta pentru că există o directivă europeană în acest sens.

„Soluţii pot fi găsite, dar la limită”, au precizat pentru mariustucă.ro, surse din cadrul negocierilor.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră