Doi giganți chinezi din domeniul fotovoltaic și-au anunțat luni, 13 mai, retragerea de la o licitație din România. Pentru europeni, aceasta este o dovadă a eficienței noilor lor instrumente juridice care asigură „transparența și concurența loială”, conform cuvintelor lui Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. Deschiderea unei anchete a fost anunțată la începutul lunii aprilie, scrie RFI
Companiile chineze Longi și Shanghai Electric se retrag din cursa pentru construirea unui parc fotovoltaic în România. Aceasta trebuie să coste mai mult de o sută de miliarde de euro, dintre care o parte va fi finanțată din fonduri europene.
În vigoare de mai puțin de un an, noua reglementare europeană face posibilă monitorizarea cererilor de licitație atunci când contractele publice se ridică la peste 250 de milioane. În acest caz, companiile care participă la licitație trebuie să informeze Comisia Europeană atunci când au primit o contribuție financiară de peste patru milioane de euro dintr-o țară străină.
Denaturarea concurenței
În acest caz, Longi este cel mai mare producător mondial de panouri solare, iar Shanghai Electric este o întreprindere de stat. Suspiciunea de subvenţii străine a făcut Comisia Europeană să se teamă de o denaturare a concurenţei .
Ancheta era abia în faza incipientă, dar reglementarea face acum posibilă interzicerea pur și simplu la o piață europeană de achiziții publice a companiilor care beneficiază de subvenții străine.
Sectorul fotovoltaic este deosebit de sensibil, deoarece Europa importă 97% din panourile sale solare.