ANAF susţine că valoarea prejudiciilor din dosarele instrumentate de DNA, cu sentinţe judecătoreşti definitive, în 2014, este de 150 milioane de euro şi nu de 300 milioane de euro, cum a afirmat şefa Direcţiei Anticorupţie, Laura Kovesi, şi pe care o informează că 53,6% din aceste prejudicii sunt nerecuperabile.
Fiscul precizează vineri într-un comunicat că prejudiciile sunt nerecuperabile fie pentru că sunt bunuri deţinute în comun de persoane fizice şi juridice condamnate penal şi aflate în curs de partaj sau ieşire din diviziune forţată, fie pentru că persoanele fizice condamnate nu deţin bunuri sau venituri urmăribile sau au fost declarate insolvabile, fie că persoanele juridice sunt în insolvenţă.
De asemenea, conform ANAF, în cazul dosarului privatizării ICA, prejudiciul reprezintă 50% din totalul prejudiciilor din dosarele instrumentate de DNA, iar recuperarea acestuia depinde şi de alte instituţii ale statului. În acest caz, ANAF a valorificat doar un imobil de 300.000 de euro, activitatea de evaluare şi verificare fiind în desfăşurare.
Reprezentanţii ANAF se plâng, totodată, că sunt sufocaţi de volumul mare de muncă. "Resursa umană şi materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depăşită", susţine instituţia. În plus, Fiscul aminteşte că are rolul de a recupera prin executare silită şi sancţiuni stabilite de alte instituţii ale statului cum ar fi Consiliul Concurenţei, Compania Naţională de drumuri şi autostrăzi (CNADNR), Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul de Interne, etc.
Reacţia ANAF vine după ce şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat joi, la Digi 24, că există bunuri sechestrate în valoare de peste 300 de milioane de euro care ar permite dublarea salariilor medicilor, dacă acestea ar fi executate de Fisc.
"Am indisponibilizat bunurile şi valorile, ei doar trebuie să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni. (...) Statul stă pe o gramadă de hotărări definitive şi nu le execută", a acuzat şefa DNA.
Kovesi a mai spus că dacă Ministerul de Finanţe nu se descurcă poate să renunţe la această atribuţie în favoarea altor instituţii ale statului, Ministerului Justiţiei. "Este inadmisibil să depunem un aşa mare efort, de multe ori disponibilizăm bunuri şi în străinătate, conturi, iahturi, se dispune confiscarea sumelor existente, după care nu se execută nimic", a mai spus şefa DNA.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!