Descoperire uluitoare: schimbarea grupei sanguine pentru a facilita transplantul de rinichi

15 Aug 2022
Descoperire uluitoare: schimbarea grupei sanguine pentru a facilita transplantul de rinichi

Munca echipei Universității din Cambridge ar putea crește semnificativ șansa de a obține cu organe pentru persoanele cu tipuri de sânge mai rare, precizează The Guardian.

Cercetatorii au modificat cu succes grupa de sange a trei rinichi donatori într-o descoperire uluitoare care ar putea îmbunătăți semnificativ șansele ca pacienții care așteaptă un transplant să găsească un organ compatibil.

Dezvoltarea acestei tehnologii ar putea crește oferta de rinichi disponibili pentru transplant, în special în cadrul grupurilor etnice minoritare, care sunt mai puțin probabil să găsească organ compatibil, spun oamenii de știință.

Un rinichi de la cineva cu grupa sanguină A nu poate fi transplantat unei persoane cu grupa sanguină B și nici invers.

Dar schimbarea grupului de sânge la O universal ar permite să aibă loc mai multe transplanturi, deoarece aceasta poate fi utilizată pentru persoanele cu orice grupă de sânge.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit o mașină de perfuzie normotermă – un dispozitiv care se conectează cu un rinichi uman pentru a trece sângele oxigenat prin organ pentru a-l păstra mai bine pentru utilizare ulterioară – pentru a spăla sângele infuzat cu o enzimă prin rinichiul donatorului decedat.

Enzima a îndepărtat markerii de tip de sânge care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, ceea ce a dus la transformarea organului în tipul O.

Serena MacMillan, doctorand la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Încrederea noastră a fost cu adevărat sporită după ce am aplicat enzima pe o bucată de țesut renal uman și am văzut foarte repede că antigenele au fost îndepărtate.

„După aceasta, am știut că procesul este fezabil și a trebuit doar să extindem proiectul pentru a aplica enzima la rinichi umani de dimensiune completă.

„Luând rinichi umani de tip B și pompând enzima prin organ folosind mașina noastră de perfuzie normotermă, am văzut în doar câteva ore că am transformat un rinichi de tip B într-un tip O.

„Este foarte interesant să ne gândim la modul în care acest lucru ar putea avea un impact asupra atâtor vieți.”

Oamenii din grupurile etnice minoritare așteaptă adesea cu un an mai mult pentru un transplant decât pacienții albi, așa că studiul ar putea avea implicații speciale pentru ei, spun experții.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră