Descoperire arheologică uluitoare: cum era tratat decedatul în Epoca de piatră

03 Noi 2022
Descoperire arheologică uluitoare: cum era tratat decedatul în Epoca de piatră

Locul de înmormântare a unui copil mic care a trăit în urmă cu 8.000 de ani a fost descoperit în Finlanda de Est, oferind o privire rară a modului în care oamenii din epoca de piatră și-au tratat morții, dezvăluie CNN.

Mormântul Majoonsuo a atras pentru prima dată atenția cercetătorilor în 1992, în municipiul Outokumpu, când ocru roșu strălucitor, o argilă bogată în fier, a fost zărit la suprafața unei noi poteci de serviciu din pădure. Ocru roșu a fost asociat cu arta rupestre, precum și cu ornamentele și înmormântările.

Agenția finlandeză de patrimoniu a început să sapă locul în 2018 din cauza preocupărilor legate de eroziune și traficul cu motor.

Societățile din Epoca de Piatră din Finlanda și-au îngropat morții în gropi din pământ. Solul este atât de acid în Finlanda încât nu se păstrează puține lucruri după mii de ani, ceea ce înseamnă că urmele de dovezi arheologice sunt extrem de rare.

Dinții unui copil au fost găsiți în mormânt, precum și fragmente de pene de pasăre, fibre vegetale și fire de păr canin, după o analiză care a folosit un protocol minuțios pentru a descoperi dovezile microscopice.

Împreună, aceste indicii pictează un portret al defunctului.

Un total de 90 de dinți de elan au fost plasați lângă șoldurile și coapsele corpului în mormântul 127, eventual atașați de o haină asemănătoare unui șorț. Pe talie erau și pandantive din dinți de elan. Ocru roșu fusese presărat deasupra defunctului.

Mormântul dezvăluie că oamenii din epoca de piatră purtau haine acoperite cu dinți de elan

Cercetătorii au stabilit că dinții aparțineau unui copil între 3 și 10 ani. Au fost recuperate și două vârfuri de săgeți din cuarț și alte două obiecte din cuarț, despre care se crede că sunt bunuri funerare.

Au fost găsite aproximativ 24 de fragmente minuscule de pene, iar șapte dintre ele au fost asociate cu păsările de apă. Ele reprezintă cele mai vechi fragmente de pene găsite vreodată în Finlanda. Este posibil ca copilul să fi fost întins pe un pat de pene de puf sau copilul să fi fost învelit în haine făcute din păsări de apă, precum o parka sau un anorac antic.

În mormânt a fost găsită și o pană de șoim, despre care se crede că face parte dintr-o săgeată, probabil atașată la un vârf de săgeată, sau folosită ca decor pe îmbrăcămintea copilului.

Părurile fine găsite la picioarele copilului aparțin fie unui câine, fie unui lup. Este posibil ca unul să fi fost îngropat la picioarele copilului sau copilul să poarte pantofi din blana unui câine sau a lupului.

„Câinii îngropați împreună cu decedatul au fost găsiți, de exemplu, în Skateholm, un loc de înmormântare celebru din sudul Suediei, care datează de aproximativ 7.000 de ani”, a declarat coautorul studiului Kristiina Mannermaa, cercetător și profesor asociat la departamentul de culturi al Universității din Helsinki, în o declarație.

„Descoperirea din Majoonsuo este senzațională, deși nu au mai rămas decât fire de păr de la animal sau animale – nici măcar dinți. Nici măcar nu știm dacă este un câine sau un lup. Metoda folosită demonstrează că urme de blană și pene pot fi găsite chiar și în morminte vechi de câteva mii de ani, inclusiv în Finlanda.”

Autorul principal al studiului, Tuija Kirkinen, cercetător postdoctoral în departamentul de culturi al Universității din Helsinki, a efectuat analiza materialelor pe bază de plante și animale din sol.

Echipa a colectat 60 de saci cu mostre de sol și a separat cu grijă materia organică din sol folosind apă. Au fost folosite trei laboratoare pentru a căuta probele pentru microparticule, acizi grași și pentru a efectua o analiză a solului. Solul, pătat de ocru roșu, a trebuit să fie cernut ușor și a fost studiat îndeaproape folosind microscoape electronice și imagini de înaltă rezoluție.

Lucrează la proiectul Animals Make Identities, condus de Mannermaa. Grupul de cercetare studiază „legăturile sociale dintre oameni și animale în locurile de înmormântare a vânătorilor-culegători” din nord-estul Europei. Aceste legături pot debloca mai multe informații despre decedatul, care a trăit între 7.500 și 9.000 de ani în urmă. Munca lui Kirkinen se concentrează pe dezvoltarea unor metode de căutare a rămășițelor minuscule care ajută la împărtășirea poveștilor antice.

Kirkinen a găsit, de asemenea, fibre vegetale care probabil proveneau din sălcii sau urzici, care ar fi putut fi folosite pentru a face plase de pescuit, snururi folosite pentru a atașa îmbrăcămintea sau mănunchiuri de sfori. Protocolul pe care l-a dezvoltat pentru a căuta fibre și fragmente în sol necesită timp, dar a dat rezultate.

„Lucrarea este foarte lentă și mi-a făcut cu adevărat să tresară inima când am găsit fragmente minuscule de haine din trecut și mobilier funerar, în special în Finlanda, unde toate oasele nearse tind să se descompună”, a spus ea.

„Toate acestea ne oferă o perspectivă foarte valoroasă despre obiceiurile de înmormântare din epoca de piatră, indicând modul în care oamenii au pregătit copilul pentru călătoria de după moarte.”

 

Sursa: CNN

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră