Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede extinderea, până în 2020, a învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase.
"Învățământul general obligatoriu este de 15 clase și cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020”, prevede proiectul.
În punctul său de vedere, Guvernul transmite că prin adăugarea celor doi ani de grădiniţă la cele 11 clase reglementate în prezent se ajunge la 13 clase obligatorii, şi nu la 15, cum prevede proiectul.
Numai că, în ipoteza că toţi cei patru ani de liceu vor deveni obligatorii până în 2020, aşa cum prevede proiectul, se va ajunge, într-adevăr, la 15 clase obligatorii după cum urmează: doi ani grădiniţă, 5 ani învaţământ primar (cu clasa pregătitoare), 4 ani învăţământ gimnazial şi 4 ani învăţământ liceal.
Actul normativ mai prevede că "obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 15 clase la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani ". Aşadar, repetenţii care au împlinit 18 ani nu-şi vor mai putea finaliza studiile la forma de învăţământ cu frecvenţă.
Proiectul, care modifică articolul 16 din Legea Educaţiei Naţionale, a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi UDMR. "Societatea românească se confruntă cu numeroase probleme care afectează direct sau indirect funcţionalitatea unui sistem de învăţământ şi testează în mare măsură capacitatea unui sistem de a se adapta acestor condiţii. Sărăcia, şomajul, violenţa domestică, abandonul familial, creşterea ratei divorţurilor şi scăderea indicelui de natalitate sunt doar câteva dintre problemele majore care atrag atenţia asupra consecinţelor grave pe care pot avea asupra calităţii învăţământului preşcolar", se arată în expunerea de motive a iniţiativei.
Conform sursei citate, cea mai mare rată de frecventare a grădiniţei a fost atinsă în anul şcolar 1989-1990, de 83%, maxim care nu a mai fost depăşit până în prezent. În 2016, gradul de cuprindere a fost 78,57, cu un număr de 521.196 copii înscrişi la grădiniţă.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în calitate de primă cameră sesizată, camera decizională fiind Senatul.