Reputatul lingvist american Noam Chomsky, cunoscut datorită activității științifice este recunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică și pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar și a altor guverne.
El a a identificat și a explicat, prin intermediul unei formulări pe înțelesul tuturor, regulile manipulării pe care se bazează puterea politica în lume, reguli pe care acesta le numește “strategii ale diversiunii.” ca urmare, s-a născut “Decalogul Chomsky”. Decalogul se vrea un ghid de apărare împotriva mass-media, care manipulează, ca instrument al politicului, și, evident si explicit, împotriva politicului.
_________________________
Citiți și:
_________________________
1. Strategia diversiunii. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate. Pentru aceasta: Să distragi permanent atenția de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoțional.
2. Creează probleme, apoi oferă soluții. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai națiunii
Pentru aceasta: Inventează false amenințări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real opinia publica, iar apoi oferă soluțiile.
3. Strategia graduală. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porții anuale, conform unui program anunțat.
4. Strategia amânării. Poporul trebuie să creadă ca și ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său Pentru aceasta: Să obții acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obișnuiește cu ideea îi înghite tot, dacă e prevenit îi amânat.
5. Adresează-te publicului ca și când ai vorbi unui copil cu grad redus de înțelegere. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu îi permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte. Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca și cum ar avea cu toții o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepti mulțimile spre un tip de gândire superficială, naivă și cu predispoziție la intoxicări informaționale.
6. Folosește-te de partea emoțională. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acționeze sub impulsul emoțiilor Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente și la reacții glandulare, nu la rațiune. Să încurajezi reacțiile emoționale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
7. Ține publicul în ignoranță și mediocritate. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să îi ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetățenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac.
8. Cu cât mai jos, cu atât mai bine. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă și obiectivă Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul și îl țin legat de emisiuni și seriale vulgare, ce trag inteligența în jos.
9. Sentimentul de autoînvinovățire și spiritul turmei. Poporului trebuie să îi fie indus spiritul turmei Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputință. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma și sunt ușor de controlat.
10. Cunoaște individul mai bine decât se cunoaște el. Poporul nu trebuie să creadă în existența strategiilor și mijloacelor oficiale de manipulare Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle științelor pentru a cunoaște punctele slabe din psihologia individului și a mulțimilor. În același timp, să discreditezi aceste cunostințe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele și strategiile statale de manipulare.