Curtea Constituțională a decis: Legea finanțării partidelor și campaniilor electorale, neconstituțională

09 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Curtea Constituțională a decis: Legea finanțării partidelor și campaniilor electorale, neconstituțională

 Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională, a decis cu unanimitate de voturi, joi, Curtea Constituțională a României (CCR), admițând sesizarea a 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională", se precizează în comunicatul CCR.

Potrivit comunicatului, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, 
Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament, reiese din comunicatul Curții Constituționale a României, subliniind că legea contravine principiului bicameralismului. 

"De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii", se mai menționează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră