Agenția Națională de Administrare Fiscală a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, cum ar fi asociați sau acționari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziționat mașini mai scumpe de 25.000 de euro.
Se întâmplă ca inspectorii din Direcția de Verificări Fiscale să primească explicații neașteptate, atunci când solicită informații despre proveniența banilor.
Deloc egoiști, au postat pe pagina instituției câteva situații în care cei vizați de verificare atentează la nivelul de inteligență nu numai al inspectorilor, ci al nostru, al tuturor celor ce probabil am contribuit, din banii publici, la ridicarea nivelului lor de bunăstare.
De exemplu, una dintre persoane, întrebată fiind cum poate justifica o cheltuială de cca 350.000 de euro din anul 2011 a răspuns că a fost efectuată din banii primiți la botezul copilului. Motivul pentru care inspectorii ANAF nu au luat în seamă această explicație este simplu: fericitul eveniment a avut loc în 1991.
Un alt om de afaceri, cu o avere de multe milioane de euro, a fost întrebat de ce utilizează atât de mult numerar, știindu-se faptul că e neeconomic să utilizezi numerar și că, în general, numerarul abundent înseamnă surse ilegale de bani. Răspunsul a fost unul surprinzător pentru cineva care deține firme mari, cu conturi bancare și care are inclusiv el conturi și depozite pe persoană fizică (adică în realitate economisește folosind sistemul bancar): "Pentru că nu am cultura economisirii prin bancă și nu am încredere în sistemul bancar". Bineînțeles că nici această explicație nu poate fi luată în serios", scriu inspectorii ANAF pe pagina de socializare.