Până de Crăciun, 50 de transportoare blindate de personal (APC) FV103 Spartan cu greu folosite, până de curând proprietatea armatei britanice și aflate în prezent în depozite în locații secrete din Marea Britanie, vor ajunge în prima linie în războiul dintre Ucraina și Rusia la timp pentru cei mai duri. conditii de iarna, anunță The Guardian.
Transferul, cel mai mare dintre astfel de APC-uri către Ucraina, nu se datorează munificienței britanice și nici achizițiilor de către ministerul ucrainean al apărării.
În schimb, este doar cel mai recent exemplu al amplorii extraordinare și, într-adevăr, vitezei campaniilor de crowdfunding care au alimentat armata ucraineană încă de la începutul războiului.
Apelul de strângere de fonduri pentru vehiculele blindate – sloganul „Apucă-le pe toate” – a fost lansat abia miercuri de către fundația de caritate Serhiy Prytula, numită după fondatorul său, un comedian popular și prezentator TV cu o mulțime de urmăritori online.
Se sperase că cei 5,5 milioane de dolari (4,8 milioane de lire sterline) necesari pentru achiziția majoră vor fi asigurați într-o săptămână.
În decurs de nouă ore, jumătate din fonduri au fost promise de donatori, de la persoane private până la mari corporații ucrainene și firme mai mici, cum ar fi compania de lenjerie de pat World of Mattresses.
Până joi, la prânz, nu era nevoie să continuăm să lansăm apelurile pentru bani și meme-urile de pe rețelele de socializare care făcuseră o mare parte din vanzarea viitoarei bătălii dintre spartani și perși, un semn ironic din cap către dronele kamikaze iraniene care au fost care a afectat orașele ucrainene în ultimele luni.
Banii au fost asigurați, iar logistica de a duce vehiculele pe șenile pe câmpiile noroioase ale Donbasului din estul Ucrainei era pusă în mișcare.
Armata britanică folosește FV103 Spartans din 1978, dar acestea sunt eliminate treptat pentru modele mai noi. Cele 50 la vânzare sunt în mâini private și se spune că fiecare are mai puțin de 10.000 de mile pe ceas.
Prytula însuși vizitase Marea Britanie pentru a le verifica. O donație oficială anterioară a 35 de spartani de către guvernul britanic sa dovedit a fi un mare succes pe câmpul de luptă. Când a fost abordat de Fundația Prytula pentru a câștiga mai mult, se spunea că generalii au fost dornici.
„Suntem prima organizație care le va procura efectiv, nu ca stat, ca țară, ci ca ONG care le-ar oferi Ministerului Apărării al Ucrainei”, a spus Maksym Kostetsky, coordonatorul direcției de transport la Fundația Prytula.
„Baza este urmărită și, datorită acestui fapt, se poate deplasa în condiții meteorologice nefavorabile, deoarece avem ploi aproape în fiecare zi chiar acum în timpul sezonului de toamnă. Va începe să ningă în curând, iar spartanii vor fi foarte buni pe prima linie în sudul țării și mai ales în Donbas, unde se desfășoară cele mai grele lupte în acest moment.”
Ideea ca cetățenii și corporațiile să intervină pentru a înarma forțele de luptă nu este deloc nouă. Un documentar BBC din 2020, Crowdfunding: O lecție din al Doilea Război Mondial, a descris succesul extraordinar al unei campanii lansate de baronul presei Lord Beaverbrook în 1940, la momentul celui mai mare pericol, pentru a finanța achiziția Spitfires. Un fond Spitfire de 13 milioane de lire sterline – un avion de luptă a costat 8.000 de lire sterline – s-a acumulat datorită colecțiilor la ușă, a unei mici competiții regionale despre cine ar putea obține cel mai mult și chiar a unei melodii de succes pentru a-i pune pe toată lumea în starea de dăruire.
Efortul ucrainean vine însă într-o era digitală, a spus Maria Pysarenko, manager media la Fundația Prytula, când este mai ușor să doneze și pentru donatori să vadă cum funcționează banii lor în domeniu. „Vedem totul online – putem ajunge la oamenii care stau în tranșee prin messenger, Twitter, WhatsApp”, a spus ea.
Campaniile sunt uneori lungi în planificare și complicate. Fundația Prytula obține numerar pentru mașini, drone, sisteme de comunicații și truse medicale, dar cel mai mare apel de strângere de fonduri a asigurat 16 milioane de dolari pentru trei vehicule aeriene de luptă fără pilot Bayraktar TB2 cumpărate din Turcia.
Alteori, campaniile reacționează pur și simplu la evenimente prin canalizarea unui val brusc de furie sau frustrare. Când Elon Musk, cel mai bogat om din lume, și-a postat pe Twitter ideile despre cum să se încheie războiul din Ucraina, a existat o indignare larg răspândită la sugestia că teritoriul țării ar trebui schimbat.
„Am decis, OK, oamenii sunt atât de supărați și putem transforma această furie în ceva util”, a spus Pysarenko. „Și am anunțat o strângere de fonduri pentru a cumpăra un manual de istorie pentru Musk pe Twitter. Și știți, într-o oră, am primit 1 milion de grivne ucrainene (24.000 GBP) donate în conturile noastre și suntem ca, OK, așa că avem destui bani, literalmente, pentru a cumpăra manuale, dar și pentru a cumpăra o rezervă de posturi de radio pentru o unitate."
Nu doar organizațiile de voluntari strâng banii. Guvernul ucrainean a intervenit și prin intermediul platformei United24 pentru donații caritabile.
Săptămâna aceasta, Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a devenit al doilea ambasador al organizației caritabile susținute de guvern, după Mark Hamill, actorul Star Wars, ca parte a unui efort de a încuraja donatorii străini în special să contribuie la cumpărarea unei drone anti-drone. sistem după atacurile pe scară largă asupra sistemului energetic al Ucrainei și a civililor.
Organizațiile de voluntari nu caută să preia eforturile guvernului, a spus Pysarenko, ci să le sporească. Ei, a sugerat ea, sunt capabili să acționeze cu mai multă agilitate și să renunțe la subtilitățile diplomatice care i-ar putea face pe anumiți furnizori să nu permită Kievului.
Și reacționând la starea de spirit populară într-un mod în care guvernul s-ar putea lupta, se deschid căi deosebite pentru strângerea de fonduri, cel puțin la nivel local. Aproximativ 80% din banii care vin la Prytula provin de la donatori ucraineni.
Luna trecută, sute de mii de dolari au fost strânși de o organizație de voluntari condusă de tânărul activist Serhiy Sternenko pentru ca o recompensă să fie plasată pe capul lui Igor Girkin, un naționalist rus notoriu care a condus separatiștii susținuți de Kremlin în timpul primei invazii a lui Vladimir Putin. Ucraina în 2014.
„Este aproape o glumă care a scăpat de sub control”, a râs Pysarenko. „Dar așa trăiesc acum ucrainenii. Trăim în pragul unei glume și a unei tragedii. Glumele încearcă să compenseze amploarea tragediei. Glumele sunt o modalitate de a supraviețui acestei tragedii. Da, liniile sunt foarte neclare.”