UPDATE. CSM a decis în unanimitate să sesizeze CCR. Curtea s-ar putea pronunţa cel mai devreme la sfârşitul lunii

01 Feb 2017
UPDATE. CSM a decis în unanimitate să sesizeze CCR. Curtea s-ar putea pronunţa cel mai devreme la sfârşitul lunii

Consiliul Superior al Magistraturii a votat miercuri,  în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale pe ordonanţa de urgenţă privind ordonanţele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. CSM a decis sa sesizeze CCR în privinţa existenţei unui conflict între puterile statului, cea judecatorească şi cea executivă.

Decizia a fost luată după ce președintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi în legătură cu sesizarea CCR, precum și cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apărarea independenței justiției în contextul adoptării unor acte normative.

Procedura, declanșată de președintele CSM, va sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice.

1. Conflictul juridic de natură constituţională între autorităţi publice se referă, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituționale, nu la conflicte politice, ci la încălcarea sau nerespectarea de către anumite autorităţi a atribuţiilor legale stabilite de Constituţie şi care ar putea să ducă la blocaje instituţionale prin depăşirea competenţelor.

2. După ce primeşte solicitarea, preşedintele Curții Constituționale va solicita părţilor implicate să trimită "în termenul stabilit" un punct de vedere care să conţină şi eventuale căi de rezolvare a situaţiei. 
După ce primeşte punctele de vedere, "dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii", preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict.

3. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere. 

4. Curtea Constituţională adoptă o Decizie, cu votul majorităţii judecătorilor CCR. Decizia este definitivă, obligatorie, are efecte doar pentru viitor şi se publică în Monitorul Oficial.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră