Ne este frig! Strigă refugiaţii găzduiţi din corturile oferite de Germania în condiţiile în care temperatura a scăzut, obligând astfel autorităţile să găsească soluţii pentru zecile de mii de emigranţi, relatează într-un amplu articol AFP.
«Ei spun că vor face ceva, dar nu ne spun când. Poate atunci când toată lumea se va transforma într-un bloc de gheaţă», spune Hussein, un tânăr afgan în vârstă de 25 de ani, care refuză să-şi dezvăluie adevărata identitate.
El doarme de o lună într-unul din corturile neîncălzite, montate de urgenţă la Hamburg. «Noaptea, nu pot sta mai mult de o oră în cort» mai spune Hussein.
În Hamburg, ca în toată Germania, termometrul a coborât brusc, transformând nopţile fără sursă de căldură într-un coşmar. Şi iarna încă nu a sosit! În Saxonia, Crucea Roşie, care se îngrijeşte de 10.000 de refugiaţi, a tras la rândul ei un semnal de alarmă. În corturile neîncălzite, este «o problemă de sănătate : oamenii au răcit din cauza frigului», explică purtătorul de cuvânt, Kai Kranich. «Am distribuit sacii de dormit şi păturile pe care le aveam, dar nu sunt suficiente». Acum, toţi refugiaţii din regiune au fost adăpostiţi în corturi încălzite, precizează Kranich. Dar el nu exclude că vor veni alţi emigranţi ce vor fi găzduiţi în locuri fără căldură.
La Hamburg, unde 4.000 dintre cei 30.000 de emigranţi dorm în corturi, unii au manifestat, în ultimele zile, pentru a avertiza asupra condiţiilor precare în care sunt adăpostiţi. «Ne este frig» au scris ei pe cartoane.
În total, în Germania, cel puţin 42.000 de refugiaţi , din cei 305.000 luaţi în primire de 15 state regionale nu au un acoperiş, potrivit estimărilor cotidianului Die Welt. Barăci din lemn sunt în curs de construcţie pentru protejarea refugiaţilor de frig. La Hamburg, femeile şi copiii vor avea prioritate de a fi adăpostite în aceste construcţii. Dar Winfried Kretschmann, conducătorul regiunii Baden-Wurtemberg (sud), una dintre cele mai prospere din Germania, previne : «Nu putem construi locuinţe cu o baghetă magică».
La Berlin, termometrul arată 5-6 grade Celsius. Sute de refugiaţi cu pături pe ei stau la coadă în faţa principalului centru de înregistrare a cererilor de azil, rezistând în frig ore şi zile. Un nou centru de înregistrare va fi deschis, însă, aşa cum explică responsabilul cu afacerile sociale al oraşului, Mario Czaia, înainte Berlinul primea între 1.500 şi 2.000 de cereri de azil pe an. În prezent, acesta este numărul refugiaţilor care sosesc aici în fiecare zi . Peste 600.000 de emigranţi, din care numeroşi refugiaţi din ţări aflate în război (Siria, Afganistan etc) s-au îndreptat, de la începutul, spre Europa, când criza emigranţilor s-a agravat brusc la frontierele mediteraneene ale continentului.