Într-o pană acută de idei, escrocii apelează la o țeapă mai veche, peste care cred ei că s-ar fi așternut ceva uitare - "metoda mașina de cusut Singer", transformată, cu un ușor rebranding, în "metoda mașina de cusut germană".
Cum funcţionează această metodă? Debutează cu ademenirea victimei prin afișarea în locuri publice sau postând pe internet a unui anunț conform căruia e gata să achiziționeze o mașină de cusut germană, la un preț ( 55,000 - 65,000 de euro) la citirea căruia orice proprietar gândește c-a dat peste el, fără prea mult efort, afacerea vieții.
Persoana care sună la numărul de telefon din anunţ este rugată să comunice seria maşinii de cusut. După aceea, i se spune că, într-adevăr, este proprietarul unei maşini de cusut originală, însă vrea să cumpere numai câte două, cu seriile apropiate.
Când cel care vrea să-şi vândă maşina de cusut veche spune că nu are nici cea mai mică idee unde poate găsi o alta cu serie apropiată, persoana de la capătul firului îi va spune că, din fericire, chiar ştie pe cineva care deţine maşina potrivită.
Poliţiştii spun că vânzătorul este înştiinţat, în cele mai multe cazuri, că persoana care vinde perechea maşinii de cusut este fie o persoană în vârstă, fie una cu dizabilităţi, care nu poate pleca de acasă şi vinde maşina la un preţ modic, între 1.000 şi 1.500 de euro.
Cel care speră că se va îmbogăţi vânzând o vechitură va face un calcul simplu şi va constata că, dacă vinde două, va avea un profit de cel puţin 65.000 de euro. Persoanele care se lasă amăgite de câștigul facil, nu fără vină, cumpără maşina de cusut de la persoana indicată, după care sună să-i confirme cumpărătorului că a făcut rost și de a doua mașinp, însă la numărul de telefon din anunț nu mai răspunde nimeni. Astfel, banii intră în buzunarele escrocilor, care nu fac altceva decât să vândă o vechitură cu un preţ cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro..
Metoda colecționarului de mașini de cusut germane a revenit, în căutare de noi naivi, în Timișoara, după cum informează Cristian Brâncovan pe constul său de Facebook.
"A revenit “colecţionarul” de maşini de cusut germane, care este în căutare de noi naivi. În trecut a existat metoda de înşelătorie cu maşini de cusut Singer. Se pare că ţeparii au renunţat la acest nume, căutând pur şi simplu maşini de cusut germane.
Ţeapa . S-a umplut oraşul de astfel de anunţuri. germanul inchide telefonul când îi vorbeşti în germană. Share-ul nu e suficient, aşa că vă rog să le rupeţi, deoarece publicul lor ţintă sunt părinţii dar mai ales bunicii voştri!", a scris Cristian Brâncovan.