Audierile Cristinei Guseth, propusă la conducerea ministerului Justiţiei, marcate de "umilinţe" şi demisii din comisia de evaluare

16 Noi 2015 | scris de Cristi Ionescu
Audierile Cristinei Guseth, propusă la conducerea ministerului Justiţiei, marcate de

 

 Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu i-a cerut Cristinei Guseth să detalieze obiectivul privind întărirea legislației și consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități.

"Întrebarea mea este raportată la acest obiectiv al dvs. și, implicit, al Guvernului din care, probabil, veți face parte. La ce instituții publice vă referiți și dacă instituția prezidențială face parte se regăsește în cadrul acestor instituții? Ce înțelegeți prin sistemul de imunități pe care doriți să-l revizuiți și cum doriți să o faceți în mod concret, care este procedura pas cu pas?", au fost întrebările deputatului Cătăniciu.

Cristina Guseth a afirmat că imunitățile sunt prevăzute în Constituție.

"Este imunitatea pentru opinia politică, dar este și imunitatea în fața legii care îi așază pe unii deasupra legii", a completat aceasta. (...) Cred că pentru a funcționa un stat în regim democratic este foarte important ca președintele să aibă imunitate pe perioada mandatului. În afară de imunitatea pe care o are președintele...", a fost răspunsul Cristinei Guseth urmat de o pauză.

Bogdan Ciucă a intervenit spunând că acesta a fost răspunsul la o parte din întrebare, respectiv că președintele trebuie să aibă imunitate, dar i-a amintit că întrebarea era mai complexă și se referea la ce la alte instituții se referă atunci când vorbește de imunități și la revizuirea sistemului.

"Mie mi se pare că aici ar trebui făcut referire la administrația centrală și locală. După știința mea, oamenii care lucrează, funcționari publici nu au imunitate și când vorbim de imunitate vorbim de imunitate pentru o funcție aleasă. Este imunitatea pentru declarații politice", a precizat Guseth.

Președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților a întrebat-o pe Steluța Cătăniciu dacă este mulțumită de răspuns.

"Să răspund eu? (...) Aștept răspunsul. Nu vă supărați. Aici noi audiem. Vă rog să mă credeți că sunt de foarte bună credință. Exact la fel ca toți colegii mei din această sală. Vă rog să aveți în vedere că audiem viitorul ministru al Justiției. Dacă dvs. considerați că este doar o simplă formalitate, atunci eu renunț la a primi răspunsul la întrebarea pe care eu am adresat-o. E o întrebare de bun-simț, cea mai simplă întrebare având în vedere statul de drept pe care stimata doamnă îl clamează și îl apără de 25 de ani. (...) Dacă această audiere este serioasă, aștept răspuns și vă rog să nu treceți mai departe până când nu se va răspunde la această întrebare", a afirmat Cătăniciu.

Bogdan Ciucă a dat asigurări că procedura este una foarte aplicată și nu este deloc formală.

"Vă referiți la imunitatea în cazul cercetării penale, atunci când se cere?", a cerut lămuriri Guseth.

Ciucă a spus că este una dintre imunitățile la care probabil face referire colega lui.

"Părerea noastră a fost că în fața legii toți ar trebui să fie egali, iar politicienii, cei cu funcții alese să aibă imunitatea doar pentru declarații politice", a completat directorul Freedom House.

După o nouă încercare în care deputata Cătăniciu a dorit să i se răspundă la întrebare, Cristina Guseth a subliniat că s-a făcut programul de Guvernare într-un interval foarte scurt.

"Doamnă, suntem într-un moment în care s-a format un guvern pentru a depăși o situație destul de complicată, pentru a depăși o criză de încredere pe care o au politicenii. S-a făcut acest program de guvernare într-un interval foarte scurt, deci nu să mă întrebați de proceduri acum, într-un moment în care nu am ajuns să facem planuri de acțiuni, și suntem doar în faza în care ne propunem să creștem integritatea în administrația publică. Da, încă nu au fost stabilite, vor fi stabilite, acesta este răspunsul meu și nu știu prin ce proceduri vor fi stabilite", a arătat Guseth.

La sfârştul audierilor, după ce comisia a dat vot favorabil Cristinei Guseth, în ciuda prestaţiei, Steluța Cătăniciu şi-a dat demisia din comisie, precizând că refuză să ia parte la aşa ceva.

La iesirea de la audieri, Cristina Guseth, vădit emoţionată, a invocat energii negative şi umilinţe.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră