În plin scandal de plagiat, România își întoarce privirea către lacunele din sistemul universitar, dar veștile menite să ne liniștească vin din străinătate. Un studiu dat publicității luni de Milata KG International Executive Search arată că nu există țară fără corupție la nivel academic.
În cadrul Academic Corruption Perception Ranking 2016 (ACPR), România este mult sub Suedia sau Marea Britanie, însă devansează Italia și Spania.
În perioada 2014-2016, experții Milata au analizat datele obținute de un sondaj realizat de YouGov pe un eșantion reprezentativ de 5.725 de studenți din 11 state europene, alegând cele mai bune universități din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Polonia, România, Spania, Suedia, Cehia, Ucraina și Ungaria.
S-au luat în considerare 5 subcategorii: corupție la admitere, la acordarea notelor, la acordarea diplomelor de licență, masterat, acordarea titlurilor de doctorat, dar si a recrutării cadrelor dictatice (profesori, colaboratori, etc). ACPR este până acum cel mai amplu sondaj privind corupția academică din Europa.
Cele mai multe cazuri de corupție au fost raportate la nivel european în acordarea notelor (32%), la polul opus fiind acordarea de doctorate (11%). 26% au acuzat admiterea la universitate, iar 20% recrutarea cadrelor didactice.
În clasamentul general conduce Marea Britanie (44 de puncte), urmată de Suedia (63), Franța (86) și Polonia (88). Germania este abia pe locul 6 (115), după Ungaria (107). Romania este pe locul 8, după Cehia (127) cu un total de 139 de puncte. Țara noastră devansează în mod surprinzător Spania (170) și Italia (145). Ultimul loc este ocupat de Ucraina cu 176 de puncte. Numărul de puncte reprezintă suma procentelor celor 5 subcategorii.
Experții atrag atenția că faptele de corupție nu înseamnă doar bani, în speță dare de mită, ci și nepotism, relații politice, cadouri, avantaje necuvenite, plagiat, dar și simpla permitere a copiatului în timpul unui examen.
O amplă analiză a studiului a apărut sâmbătă în Frankfurter Allgemeine Zeitung. România stă aparent bine în ceea ce înseamnă admiterea în învățământul superior (21%), comparativ cu Germania (26), Spania (32) și Franța (30). Țara noastră are însă probleme evidente în angajarea personalului didactic. Conform raportului, 27% dintre studenții români susțin că știu cazuri de corupție la acest nivel. La egalitate se află Germania, mai rău este în Italia (37), Cehia (35) și Spania (38).
Diplomele de doctorat, obținute fraudulos, plasează România în top3 cu 16%, lângă Germania (15%), țara noastră fiind devansată și la acest capitol de Spania și Italia (ambele 26).
Acordarea diplomelor de licență, masterat etc pe alte criterii decât cele academice este răspândit în România (24%), la egalitate cu Italia. Ne devansează Ucraina (31) Spania (29) și Franța (26).
Acordarea notelor din burtă este aparent punctul nevralgic al sistemului universitar românesc. 51% dintre studenții români se plâng că profesorii dau note altfel decât pe merit. Ne devansează Ucraina cu 69%, însă țările vestice sunt mult în urma noastră.
“Corupția academică este un fenomen de masă în România, Ucraina și Spania. Ea nu are caracter național și nu este o problemă nerezolvabilă, fiindcă vedem fluctuații mari pe axa timpului în aceeași țară. Este un motiv de speranță, dar evident că nu putem avea soluții, până când nu știm dimensiunea reală a problemei.
Acesta este scopul ACPR și vrem să scoatem în evidență implicațiile sociale ale acestui fenomen tăcut. Studiul este interesant pentru angajatori, fiindcă universitățile lansează pe piața muncii proaspăt absolvenți nu tocmai de încredere“, a declarat directorul institutului, Paul Milata.