Copilul-minune al astrofizicii admis la Universitatea Princeton vrea să revină în țară după terminarea studiilor

27 Dec 2022
Copilul-minune al astrofizicii admis la Universitatea Princeton vrea să revină în țară după terminarea studiilor

În ciuda tuturor problemelor din sistemul de învățământ din România, în ciudat eșecului proiectului de țară ”România Educată”, țara noastră reușește să uimească o lume întreagă cu inteligența elevilor săi, cu dăruirea și talentul în a scrie istorie în orice domeniu, chiar și în afara ariei curiculare.

Adrian Țiripa este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila și olimpic la astronomie. Până la vârsta școlară a crescut într-un sat din Brăila, la Scorțaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, un loc de care se simte foarte legat și unde a revenit ori de câte ori a fost posibil, în weekend-uri sau în vacanțele de vară. ”Am menținut o strânsă legătură cu satul în care am crescut, este locul în care mă regăsesc. Majoritatea evoluției mele s-a întâmplat în anii petrecuți la țară. Toată școala am făcut-o în mediul urban, însă dezvoltarea mea pe plan personal s-a realizat în principal în mediul rural”, declarat elevul cu puțin timp în urmă.

Într-un interviu acordat edupedu.ro acesta a povestit cum a primit vestea acceptării lui la studii în cea mai prestigioasă universitate americană:„Pe data de 16 decembrie, la ora 2 dimineața, am primit mail-ul, dar am preferat să mă uit la el dimineața la 7, înainte de a pleca la școală”. Acesta urmează să studieze astrofizica, dar are posibilitatea să descopere în anii de facultate și alte discipline.

„Eu am aplicat pe astrofizică și mi-am arătat mai ales interesul în research și astrobiologie, în căutarea de planete și viață extraterestră. Acolo, am o posibilitatea ca o bucată din anii mei de facultate să mi-o petrec studiind oportunitățile pe care le are facultatea și pot decide acolo pe ce latură vreau să mă duc. De exemplu, prin absurd, pot să aplic pe astrofizică, să-mi placă foarte mult astrofizica, însă să descopăr în anii de facultate că mi-ar plăcea foarte mult să fac, de exemplu, studiul în antropologie. Am toată libertatea”, a povestit Adrian Țiripa.

Acesta a menționat că intenționează să revină în România după ce își finalizează studiile. Potrivit lui Adrian, cei mai mulți români plecați la studii în Statele Unite vor să revină în țară, pentru a pune în practică ce au învățat.

„Stând de vorbă și cu prietenii mei care au plecat, în mare măsură, în America, toți vrem să ne întoarcem. Toți ne-am dori să revenim în țară, după anii de facultate, de master, doctorat. Fiecare are alte motivații. Nicăieri nu-i ca acasă, nu cred că vreunul dintre colegii mei va mai regăsi un loc în lumea asta în care să spună „aici aparțin”, cum este în România. România reprezintă un teren cât se poate de fertil pentru a face lucruri mari și lucruri bune. Și visăm să facem asta aici, să ne specializăm în străinătate, să furăm meserie de la alții. În sufletul meu asta îmi doresc, să mă duc să fur meserie din altă parte, să fiu în varianta mea cea mai bună cu putință și să mă întorc aici să fac treabă.”

El a povestit în ce a constat admiterea, la ce întrebări a trebuit să răspundă și cum a decurs interviul: “Admiterea la facultățile din străinătate are o parte generală. O parte din aplicația mea este valabilă pentru toate universitățile. Aceasta cuprinde: un rezumat al activităților mele, ce fac în viața de zi cu zi, activități în familie, cele sportive, hobby-uri, activități extracurriculare, cum ar fi un sport sau un instrument, activități de voluntariat, o înșiruire a cinci dintre cele mai importante rezultate ale mele academice și alte întrebări, pentru ca universitățile să își dea seama ce fel de profil etnico-cultural-social am, de unde provin, familia mea”.

„Pe lângă aceste seturi de întrebări, am avut un eseu în care am câteva teme la alegere, niște idei, sau pot să scriu absolut despre ce vreau eu. Am 650 de cuvinte în care eu pot scrie absolut ce vreau eu. Un eseu prin care eu oarecum am ales să mă prezint, să-mi prezint crezul, modul în care îmi trăiesc viața, modul în care îmi regăsesc pasiunea în astrofizică și, evident, ce speranțe și planuri am din punct de vedere academic și personal.”

Adrian a precizat că interviul a fost o discuție informală, în care a povestit ce îi place să facă și de ce dorește să studieze acolo: „Se știe că interviurile din Statele Unite nu sunt cele clasice pe care, probabil, ni le imaginăm noi. Sunt niște discuții informale despre ce îți place să faci, de ce vrei la universitatea lor, cu ce îți umpli timpul liber, 30-45 de minute în care, pur și simplu, nu-i nevoie să te îmbraci formal, nu-i nevoie să te îmbraci la cămașă. Totul se întâmplă pe Zoom și doar să fii tu însuți/însăți, asta este tot ce contează. Eu avut foarte mari emoții. După ce am dat interviul, credeam că nu o să fiu acceptat din cauza emoțiilor.”

Toți mai mulți elevi români se îndreaptă spre studiile în afara țării chiar dacă se confruntă cu un sistem diferit față de cel cu care sunt obișnuiți, dificultățile financiare sunt greu de depășit, dar inteligența lor și perseverența îi transformă în rețeta de succes a vieții.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră